Απίστευτο σκάνδαλο στη ρωσική GRU: Βιασμοί και κακοποίηση στρατιωτών Ειδικών Δυνάμεων

Δύο Ρώσοι αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας, της διαβόητης «GRU», συνελήφθησαν με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση στρατιωτών, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απασχόλησαν τα διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο «μαυρίζει» την φήμη αλλά και το κύρος της «GRU» με τις τρεις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης των στρατιωτών από τους Αξιωματικούς τους να κάνουν το «γύρο» του διαδικτύου και των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, σε μια χρονική συγκυρία όπου το «κίνημα #metoo» γνωρίζει μεγάλη ανταποκρισιμότητα διεθνώς.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έγγραφα, το πρώτο επεισόδιο συνέβη τον Αύγουστο του 2020, όταν ο διοικητής και ο υποδιοικητής του 78ου Λόχου Ειδικού Σκοπού, που υπάγεται στις Ειδικές Δυνάμεις της GRU, προχώρησαν σε απαράδεκτες και ειδεχθείς πράξεις εις βάρος ενός δεκανέα, χρησιμοποιώντας σφουγγαρίστρα στην ευαίσθητη περιοχή του, ενώ τον απείλησαν ότι θα τον βιάσουν.

Ένα άλλο περιστατικό, χρονολογείται τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο ίδιος Ταγματάρχης ζήτησε χρήματα από έναν στρατιώτη, με τον τελευταίο να αρνείται. Αυτό εξόργισε τον Αξιωματικό, ο οποίος διέταξε τον στρατιώτη να γδυθεί εντελώς και μαζί με τον υποδιοικητή τον ξυλοκόπησαν. Στη συνέχεια τον έδεσαν σε ένα δέντρο και τον ξαναχτύπησαν με ραβδί τουλάχιστον δέκα φορές, ενώ στο τέλος τον απείλησαν ότι θα του προκαλέσουν ζημιά στα γεννητικά όργανα με συρραπτικό. Το τρίτο επεισόδιο που έγινε γνωστό, έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2021, όπου και πάλι ο Ταγματάρχης χτύπησε έναν στρατιώτη και στη συνέχεια τον βίασε με μια λαβή σφουγγαρίστρας, στην άκρη της οποίας είχε τοποθετηθεί προφυλακτικό.

Ποια είναι η GRU 

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας είναι κοινώς γνωστή από το ρωσικό ακρωνύμιο GRU, το οποίο σημαίνει Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (Main Intelligence Directorate). Το όνομά της άλλαξε τυπικά το 2010 σε Κύρια Διεύθυνση ή απλώς στο GU (Main Directorate) του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, αλλά το παλιό ακρωνύμιο GRU χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως. Οι επίσημοι στόχοι της είναι η παροχή στρατιωτικής πληροφόρησης στον εκάστοτε Ρώσο Πρόεδρο και την Κυβέρνηση. Πρόσθετοι στόχοι είναι η εξασφάλιση της στρατιωτικής, οικονομικής και τεχνολογικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Η GRU υπάγεται άμεσα στον Αρχηγό του Ρωσικού ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ και στον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο καθένας από τους οποίους πιστεύεται ότι έχει πρόσβαση στον φορητό πυρηνικό χαρτοφύλακα της Ρωσίας, πλέον του Ρώσου Προέδρου Πούτιν. Οι δύο άλλες βασικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Ρωσίας δημιουργήθηκαν και οι δύο από την KGB της Σοβιετικής εποχής: η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών ή γνωστή ως SVR, και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ή γνωστή ως FSB. (σσ. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Αμερικανικών CIA και FBI)

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου