Από την Άγκυρα στην Αθήνα ο Έντι Ράμα

Του Κώστα Αλατζά

Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα ο οποίος θα συναντηθεί αρχικώς με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό ομόλογό του στο οποίο θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών για το οποίο Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Έντι Ράμα επισκέφτηκε χθες την Τουρκία όπου υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διμερείς συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για την κατασκευή με τη συνδρομή της Τουρκίας έργων υποδομής στην Αλβανία. Παράλληλα αποφάσισαν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, γεγονός που όπως είπαν σε κοινές δηλώσεις τους προσδίδει εταιρική σχέση ανάμεσα στην Άγκυρα και τα Τίρανα.

Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη Ράμα στην Τουρκίας, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της Αλβανίας και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Πληροφορίες στον αλβανικό τύπο θέλουν τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να αναλαμβάνει «διαμεσολαβητική» πρωτοβουλία στην προσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση το ταξίδι του Ράμα στην Αθήνα έχει ενδιαφέρον με δεδομένη την προσπάθεια της Τουρκίας να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια.

Φωτογραφία αρχείου Reuters