Από το Σεπτέμβρη και αν οι κυρώσεις στην Τουρκία – Οι προτάσεις Μπορέλ

Του Κώστα Αλατζά
«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που μπορούσε να πάρει από αυτό το άτυπο συμβούλιο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξερχόμενος από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.
Όπως ανέφερε ο κ Δένδιας, ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στη Τουρκία οι οποίες θα αποφασιστούν στα τέλη του Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της Ευρώπης, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Πάντως, «η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη. συμπαράσταση των εταίρων», σημείωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με πηγες του ΥΠΕΞ ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ κ Ζοζεπ Μπορέλ παρουσίασε προφορικά μια δέσμη περιοριστικών μέτρων και οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας τα οποία θα εφαρμοστούν σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η καταγραφή πλοίων που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες και η δρομολόγηση σχετικών κυρώσεων.Η περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων και η απαγόρευση δανεισμού της Άγκυρας από ευρωπαϊκές κρατικές τράπεζες. Επίσης, σε περίπτωση μη αποκλιμάκωσης της εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο από πλευράς της Άγκυρας, προτείνονται  κυρώσεις κατά της Τουρκίας που αφορούν τις πωλήσεις και την εξαγωγή υλικού σχετικού με την έρευνα και την τεχνολογία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να σταματήσει η Άγκυρα τις ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.