Αποκάλυψη WSJ: Ο Πριγκόζιν ήθελε να συλλάβει Σοϊγκού και Γκερασίμοφ – Γιατί άλλαξαν τα σχέδιά του τελευταία στιγμή

Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, φαίνεται να είχε πολλά σχέδια για την εξέγερση στη Ρωσία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Συγκεκριμένα, ο Πριγκόζιν ήθελε να συλλάβει τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο επικεφαλής της Wagner είχε βάλει στο στόχαστρό του το στρατιωτικό κέντρο στο Ροστόφ, όπου βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων που δρουν στην Ουκρανία και στο οποίο βρίσκονται συχνά ανώτατοι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την WSJ που επικαλείται υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχους που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) συγκέντρωσε πληροφορίες δύο ημέρες πριν την εκτέλεση του σχεδίου του Πριγκόζιν, αναγκάζοντάς τον να επισπεύσει το εγχείρημά του και να αυτοσχεδιάσει καθ’ οδόν.

Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα της WSJ αξιολογούν πως το σχέδιο του Πριγκόζιν είχε καλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά το γεγονός ότι η FSB απέκτησε τις σχετικές πληροφορίες αφαίρεσε από τον επικεφαλής της Wagner το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Η WSJ σημειώνει πως είναι πιθανό ο Πριγκόζιν να είχε ενημερώσει τον Στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων, για τα σχέδιά του, όπως είχαν γράψει νωρίτερα και οι New York Times.

Επίσης μερικοί από τους διοικητές του ρωσικού στρατού πιθανώς γνώριζαν για την ανταρσία, κάτι που άλλωστε εξηγεί και το γεγονός ότι δεν προέβαλαν σχεδόν καμία αντίσταση στην είσοδο των δυνάμεων της Wagner στο Ροστόφ.