Arab Shield -1: Ένοπλες Δυνάμεις από Αραβικά κράτη στην πολυεθνική άσκηση προάγγελο του «Αραβκού ΝΑΤΟ»

 Στρατεύματα από 5 αραβικές χώρες κατέφθασαν στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια, μια κίνηση η οποία θεωρείται ως προπαρασκευαστικό βήμα για την δημιουργία μιας συμμαχίας στη Μέση Ανατολή, ενός «Αραβικού ΝΑΤΟ».

Επίγειες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις από πέντε αραβικά έθνη φθάνουν για να συμμετάσχουν μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου σε μεγάλης έκτασης πολεμικές ασκήσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Καΐρου.

Ένοπλες Δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και την Ιορδανία θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 16 Νοεμβρίου με την κωδική ονομασία «Arab Shield». Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στη δυτική Αίγυπτο.

Η άσκηση πραγματοποιείται περίπου ένα μήνα αφού ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών των έξι χωρών της άσκησης, καθώς και με εκείνους του Ομάν και του Κατάρ, για να προωθήσει τη δημιουργία μιας αντι-Ιρανικής συμμαχίας που θα ενώνει τους εταίρους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το AP.

Η προτεινόμενη συμμαχία, που έχει αποκαλεστεί το «Αραβικό ΝΑΤΟ», βασίζεται στις προσπάθειες που έγιναν πριν από τρία χρόνια για τη δημιουργία μιας κοινής αραβικής δύναμης, η οποία είχε συμφωνηθεί σε μια σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου το 2015.

Πηγή RT.com