Αραβική Θάλασσα: Ινδικό πολεμικό πλοίο συγκρούστηκε με πλοίο του Πακιστάν σε διεθνή ύδατα

Ένταση προκλήθηκε στην Αραβική Θάλασσα μετά από σύγκρουση ινδικού και πακιστανικού πολεμικού πλοίου

Ινδία - Πακιστάν Φωτογραφία αρχείου ΓΕΝ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026, ότι κάλεσε τον ανώτατο Πακιστανό διπλωμάτη στη χώρα για να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για την «απαράδεκτη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά» πακιστανικών ναυτικών μονάδων, η οποία οδήγησε σε σύγκρουση με ινδικό πολεμικό πλοίο.

Η σύγκρουση σημειώθηκε χθες Τρίτη σε διεθνή ύδατα, όπου ένα πακιστανικό πολεμικό πλοίο πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα ένα ινδικό πολεμικό πλοίο που πραγματοποιούσε αποστολή ρουτίνας επιτήρησης στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, προκαλώντας σύγκρουση, ανέφεραν ινδικές πηγές.

Η πρόσκρουση δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές, αλλά η συμπεριφορά του Πακιστάν «παραβίαζε άμεσα» μια συμφωνία του 1991 μεταξύ των δύο χωρών που διέπει τις στρατιωτικές ασκήσεις, τους ελιγμούς και τις μετακινήσεις στρατευμάτων, ανέφερε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία ορίζει ότι τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια των χωρών οφείλουν να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον τριών ναυτικών μιλίων μεταξύ τους για να αποφεύγεται οποιοδήποτε ατύχημα σε διεθνή ύδατα.

Η πακιστανική κυβέρνηση και ο στρατός δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. «Ο Επιτετραμμένος του Πακιστάν κλήθηκε να μεταφέρει στις αρμόδιες πακιστανικές αρχές την ανάγκη όλες οι στρατιωτικές μονάδες να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή και να σέβονται τις διατάξεις των σχετικών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών», ανέφερε το ινδικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Η Ινδία και το Πακιστάν δεν έχουν πρεσβευτές στις πρωτεύουσες τους, καθώς υποβάθμισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις λόγω της διαμάχης για το Κασμίρ το 2019, και έκτοτε οι αποστολές τους διευθύνονται από έναν επιτετραμμένο.

Η Ινδία και το Πακιστάν, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, έχουν εμπλακεί σε τρεις ένοπλες συγκρούσεις, δύο εκ των οποίων για το Κασμίρ, με την πιο πρόσφατη τον Μάιο του 2025.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Οπλισμένο το Gerbera που βρέθηκε στη Βαλτική – Λιθουανία: Η Ουκρανία πιθανός στόχος του ρωσικού drone που κατέρριψε το ιταλικό Eurofighter

Τα Gerbera είναι χαμηλού κόστους και μεγάλου βεληνεκούς drones που, αν και χρησιμοποιούνται συχνά για παραπλάνηση, δύνανται να μεταφέρουν εκρηκτικά