Αραβοαμερικανικός συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, ενόψει της ομιλίας που θα εκφωνήσει εντός των προσεχών ωρών και στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τη στρατηγική της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.  Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο Ομπάμα συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα συνεδριάσει παρουσία του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει εντός των προσεχών ωρών (04:00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας) τη στρατηγική της Ουάσινγκτον για τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους.

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει αύριο στην Τζέντα μια αραβοαμερικανική σύνοδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη σύνοδο αυτή θα μετάσχουν οι έξι μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ) καθώς επίσης η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, απευθύνοντάς της έκκληση «να δράσει άμεσα για να σταματήσει η εξάπλωση αυτού του καρκινώματος».

«Ασφαλώς ο δικός μας ρόλος είναι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, όμως η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να προστατεύσει το Ιράκ, τους Ιρακινούς και όλη την περιοχή» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε το πρωί στην ιρακινή πρωτεύουσα στο πλαίσιο της περιοδείας του για τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Κέρι συνεχάρη τον Αμπάντι για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησής του. Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικές» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για την αναδιοργάνωση του ιρακινού στρατού, την αντιμετώπιση του ΙΚ και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων οι οποίες «είναι αναγκαίες στο Ιράκ ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι συνιστώσες της κοινωνίας».

οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος δεν θα καθίσουν απλώς να παρακολουθούν να εξαπλώνεται το κακό του Ισλαμικού Κράτους

Η διεθνής κοινότητα δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθεί το Ισλαμικό Κράτος να αυξάνει τη δύναμή του, προειδοποίησε σήμερα από τη Βαγδάτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σημειώνοντας ότι το Ιράκ είναι ένας βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης. «Μας συμφέρει όλους να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ σε αυτό το κρίσιμης σημασίας σταυροδρόμι. Ο συνασπισμός που βρίσκεται στο επίκεντρο στην στρατηγικής μας σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τις επόμενες ημέρες», σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ιρακινή πρωτεύουσα. «Και αυτό θα γίνει επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος δεν θα καθίσουν απλώς να παρακολουθούν να εξαπλώνεται το κακό του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε βέβαιος ότι ο συνασπισμός αυτός θα επιτύχει την αποστολή του. «Ξέρουμε όλοι ότι (…) τελικά ο διεθνής συνασπισμός μας θα καταφέρει να εξαλείψει την απειλή στο Ιράκ, στην περιοχή και στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Βαγδάτη ο Κέρι αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, το Αμάν της Ιορδανίας, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγό Μάσαλ Ζάμπεν. Ένα από τα θέματα που αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν στις επαφές αυτές είναι η χρήση του εδάφους της Ιορδανίας, χώρας που συνορεύει τόσο με το Ιράκ όσο και με τη Συρία, ως στρατηγικής βάσης για την πραγματοποίηση στοχευμένων πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Ιράκ ο Κέρι για στήριξη του αγώνα κατά των τζιχαντιστών

Αυτός είναι ο οπλισμός του Ισλαμικού Κράτους ! -ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ

Τουρκικά όπλα στα χέρια των τζιχαντιστών! Ο ρόλος της Άγκυρας προβληματίζει την Δύση