Αργεντινή: 10 χρόνια φυλακή για παιδί που άρπαξαν από τη φυλακή την εποχή της χούντας

Σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκε ένα ζευγάρι από την Αργεντινή για την απαγωγή ενός μωρού που γεννήθηκε μέσα στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1976-’83, του πρώτου παιδιού που εντοπίστηκε από τις «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου», το 1986.

Το δικαστήριο του Λα Πλάτα καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών τον πρώην αστυνομικό Ντομίνγκο Μαδρίδ και τη σύζυγό του, Μαρία Μερσέδες Ελιτσάρτ και σε κάθειρξη πέντε ετών τη γιατρό Σίλβια Κιριλόφσκι.

Το ζευγάρι κρίθηκε ένοχο για «απαγωγή κοριτσιού κάτω των 10 ετών» για «απόκρυψη ταυτότητας», «πλαστογραφία πιστοποιητικού γέννησης και ταυτότητας». Η Κιριλόφσκι ήταν η γιατρός που είχε πλαστογραφήσει το πιστοποιητικό γέννησης του μωρού.

Το όνομα του παιδιού που γεννήθηκε το 1976 είναι Ελένα Γκαλινάρι Αμπινέτ. Ήταν κόρη της δασκάλας Μαρία Λεονόρ Αμπινέτ, που ήταν έγκυος επτά μηνών όταν απήχθη, και του Μιγκέλ Άνχελ Γκαλινάρι, ενός συνδικαλιστή μεταλλουργού. Τα ίχνη των γονιών της χάθηκαν μετά τη σύλληψή τους.

Η Ελένα εντοπίστηκε το 1986 από την οργάνωση «Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου» η οποία έχει αφιερωθεί στον εντοπισμό των αγνοούμενων της δικτατορίας και των παιδιών τους. Μέχρι σήμερα οι Γιαγιάδες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν 108 από τα περίπου 500 παιδιά που είχαν απαχθεί και δόθηκαν για υιοθεσία σε στρατιωτικούς ή σε άτομα φίλα προσκείμενα στο στρατιωτικό καθεστώς.