Αρκτική: Συμφωνία Ρωσίας – Φινλανδίας να κλείσουν τα σύνορα

Η Ρωσία και η Φινλανδία συμφώνησαν χθες Τρίτη στον προσωρινό περιορισμό σε δύο σημεία διέλευσης των συνόρων της Αρκτικής μετά από αύξηση των προσφύγικών ροών φέτος.

Σύμφωνα με την συμφωνία των δύο προέδρων Πούτιν και Νινίστο στη Μόσχα, η διέλευση στα σημεία εισόδου Σάλλα και Ραζα-Τζουσεπι θα προορίζεται μόνο σε ρώσους και φινλανδούς πολίτες καθώς και πολίτες της Λευκορωσίας.
«Ο στόχος του περιορισμού αυτού είναι η πρόληψη της οργανωμένης λαθρομετανάστευσης», δήλωσε το γραφείο του φινλανδού προέδρου.

Τα σύνορα των 1.340 χιλιομέτρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία παρείχαν ένα σχετικά εύκολο τρόπο για τους πρόσφυγες να εισέλθουν χωρίς διαβατήριο στον χώρο Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοντά στους 1.000 αιτούντες ασύλου εισήλθαν στη Φινλανδία από τη Ρωσία τους δύο πρώτους μήνες του 2016, μια ραγδαία αύξηση σε σύγκριση με το ποσοστό των 700 ατόμων που εισήλθαν όλο το 2015.

Η φινλανδική κυβέρνηση έχει δηλώσει οτι πολλοί από τους μετανάστες ήταν Αφγανοί ή Ινδοί και δεν διέφευγαν απο κάποιο πόλεμο. Κάποιοι είχαν ζήσει στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Ελσίνκι ανησυχεί οτι η διαστάυρωση στην Αρκτική θα μπορούσε να γίνει μια δημοφιλής διαδρομή για την ΕΕ όσο ο καιρός βελτιώνεται και η κύρια βαλκανική οδός μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολα προσβάσιμη.