Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στο «χείλος» ενός γενικευμένου πολέμου! Στη «σκακιέρα» ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία

Τύμπανα πολέμου σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, καθώς ήδη δεκάδες άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε έχθρα για την περιοχή του Ναγκρόρνο-Καραμπάχ, από τον καιρό που οι δύο δημοκρατίες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός το 1994, αλλά δεν μπόρεσαν να κερδίσουν μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.

Οι χθεσινές εξελίξεις  απειλούν να καταστρέψουν την ευάλωτη ειρηνευτική πρόοδο των τελευταίων χρόνων, καθώς οι μεταξύ τους συγκρούσεις είναι αρκετά έντονες. Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν την Κυριακή, με την Αρμενία να καλεί σε γενική επιστράτευση και τους Αζέρους να προελαύνουν στις διεκδικούμενες περιοχές.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών 

Οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν άμεσα, με επίσημη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας την άμεση αποκλιμάκωση.

Η εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτνμεντ, Μόργαν Ορτάγκους, σε δήλωση της τον περασμένο μήνα, ανέφερε πως: Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τον ισχυρότερο τρόπο τη βία κατά μήκος των διεθνών συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτνμεντ – αναφερόμενη σε ένταση που είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο στην ίδια περιοχή- είχε δηλώσει πως προτρέπει τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις βιαιοπραγίες, και να συνεχίσουν τον διάλογο μέσο των υφιστάμενων δίαυλων επικοινωνίας με σκοπό να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών και να τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ρωσία είναι συμπρόεδροι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Minsk Group, ο οποίος είναι ένας συνασπισμός χωρών που επιβλέπουν την ειρηνευτική διαδικασία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Παρόλα αυτά, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ed Markey κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να υποχωρήσει. Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την περιοχή Ναγκρόρνο-Καραμπάχ ως περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, αλλά η επίμαχη επικράτεια ελέγχεται από το κρατίδιο η δημοκρατία του Αρτζακ, το οποίο είναι υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση της Αρμενίας.

«Δύο κράτη ένα έθνος» και στα όπλα η Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα την πλήρη στήριξη της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότητά της»

«Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμα στο Twitter. Ο ίδιος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότητα» της Αρμενίας.

Ο Ερντογάν έκανε επίσης γνωστό ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, του οποίου χαιρέτισε τη «συνετή και αποφασιστική στάση».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον μιας «ηγεσίας που τον σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τον χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα», στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ των αρμενικών και αζερικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ενώ καλώ τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον της ηγεσίας του που τους σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες, καλούμε, επίσης, ολόκληρο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη του εναντίον της εισβολής και της αγριότητας», επισήμανε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με τους δύο άνδρες να αναφέρονται στην «αρμενική επιθετικότητα», σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, που δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Παρόλα αυτά η θέση της Ρωσίας δεν είναι ξεκάθαρη.

Σύμφωνα πηγές, η Ρωσία πιέζει την Τουρκία να μην επέμβει στην Αρμενία μέσω των δυνάμεων της στη Συρία.

Η διαμάχη της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή Ναγκρόρνο-Καραμπάχ

Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει εθνική αρμενική πλειοψηφία, αλλά παλαιότερα, από το 1921 έως το 1991, ήταν μέρος του Σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν. Την περίοδο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή εν μέσω εθνοτικών εχθροπραξιών επιχείρησε να κερδίσει την ανεξαρτησία της, οδηγώντας σύντομα τις δύο πλευρές σε πόλεμο.

Διαχρονικά οι δύο πλευρές κατηγορούν ως μέρος του προβλήματος η μία την άλλη. Έτσι και οι μάχες των τελευταίων ημερών, ξεκίνησαν μετά από κατηγορία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, για δίχως νόημα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Αρμενία.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, σε δήλωση της Κυριακής, κατηγόρησε τις Αρμενικές ένοπλες δυνάμεις ότι προσπάθησαν να καταλάβουν έδαφος στην περιοχή Τοβόζ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, «η Αρμενία φέρει την πλήρη ευθύνη για τις προκλητικές ενέργειες οι οποίες στο μόνο που χρησιμεύουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση».

Ενώ το Αρμενικό Υπουργείο Εξωτερικών, από τη δική του πλευρά, κατηγόρησε για προκλητικότητα τις Αζερικές δυνάμεις, όπου όπως χαρακτήρισε τις ενέργειές του είναι: συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση της κλιμάκωσης.