Άρνηση Ιράν σε έρευνες για τα πυρηνικά όπλα

Την άρνησή του να υποκύψει σε «μη λογικές απαιτήσεις» των μεγάλων δυνάμεων εκδήλωσε σήμερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί. Ο ηγέτης του Ιράν δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενώ αρνήθηκε να επιτρέψει σε ανακριτές να συνομιλήσουν με τους επιστήμονες που δουλεύουν στο πρόγραμμα.

Ο Χομεϊνί έχει τον τελευταίο λόγο σε ότι αφορά την σύναψη συμφωνιών με το Ιράν και έχει απορρίψει τον προηγούμενο μήνα «απαράδεκτα μέτρα επιτήρησης» στις πυρηνικές δραστηριότητες με το επιχείρημα πως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν είναι δυνατόν να διερευνηθούν.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να διερευνήσει τις κατηγορίες της Δύσης ότι το Ιράν έχει εργαστεί στον σχεδιασμό πυρηνικών κεφαλών. Το Ιράν εμμένει στην άποψή του πως το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικής φύσεως και ότι δουλεύει στενά με την υπηρεσία για να αποφύγει τις υποψίες.

Παρόλα αυτά, η δυτικοί αξιωματούχοι λένε πως εάν το Ιράν επιθυμεί να φτάσει σε κάποια ευρύτερη διπλωματική συμφωνία θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τα αρμόδια όργανα ελέγχου του προγράμματος.

Το Ιράν είχε πετύχει συμφωνία με τις λοιπές δυνάμεις στις 2 Απριλίου με όρο να επιτρέψει ακόμα και έκτακτες επιθεωρήσεις του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες τις συμφωνίας αποτέλεσαν αντικείμενο διαφορετικής ερμηνείας από τις δύο πλευρές.

Πηγή: Al Arabiya
Μετάφραση – OnAlert