Arrow 3: Η Ισραηλινή απάντηση στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τα “δόντια” τους δείχνουν στο Ιράν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιώντας μια δοκιμή του αντιπυραυλικού οπλικού συστήματος “Arrow 3”, το οποίο μπορεί να καταστρέφει τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν που απειλούν το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν με επιτυχία μια νέα δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Arrow 3», το οποίο μπορεί να καταστρέφει τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.

Το Arrow-3 έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει, εμπλέκει και να καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους όσο αυτοί βρίσκονται ακόμα στο διάστημα, έξω από την ατμόσφαιρα της γης.

Αυτή η δοκιμή είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ισραήλ και στην ικανότητά του να αμυνθεί.

Την ώρα που το Ιράν συνεχίζει απτόητο την εξέλιξη του πυραυλικού του οπλοστασίου, το οποίο μοιράζεται με την Χεζμπολάχ, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή παράσταση απειλής για το Ισραήλ.

Τη δοκιμή διεξήγαγε η Israel Aerospace Industries (IAI) σε συνεργασία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Η IAI, στην δήλωση της, αναφέρει ότι μόλις ο “εχθρικός” βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε, τα ραντάρ του συστήματος αεράμυνας Arrow 3 εντόπισαν τον πύραυλο και μεταβίβασαν τα δεδομένα στο πρόγραμμα ελέγχου μάχης τους συστήματος, το οποίο στη συνέχεια «συνέταξε ένα αμυντικό σχέδιο». Στη συνέχεια ένας πύραυλος του συστήματος Arrow 3 εκτοξεύθηκε από το κεντρικό Ισραήλ και κατέστρεψε τον “εχθρικό” πύραυλο με επιτυχία.

«Αυτή η επιτυχημένη δοκιμή επιβεβαιώνει την ικανότητα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων να προστατεύουν τους πολίτες της χώρας και να εξουδετερώνουν κάθε υπάρχουσα και μελλοντική απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας στην περιοχή», δήλωσε ο Διοικητής των Δυνάμεων Αντιπυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ, Αντιστράτηγος Samuel Greaves.

«Τα συγχαρητήριά μου προς τον Ισραηλινό Οργανισμό Άμυνας Πυραύλων, την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, την ομάδα MDA μας και τους εταίρους της βιομηχανίας μας. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να αναβαθμίσει την ικανότητα της εθνικής πυραυλικής άμυνας από τις αναδυόμενες απειλές ».

Το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Arrow 3 αποτελεί to σημαντικό κομμάτι της πολυεπίπεδης αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Η πολυεπίπεδη αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ βασίζεται σε τέσσερα στρώματα: το Iron Dome για πυραύλους μικρού βεληνεκούς και ρουκέτες, το David’s Sling για πυραύλους μέσου βεληνεκούς και τα συστήματα Arrow-2 και Arrow-3 για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Το σύστημα Arrow 3 παραδόθηκαν στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τον Ιανουάριο του 2017.

Δείτε πως λειτουργεί το οπλικό σύστημα Arrow 3:

 

Πηγή UK Defence Journal