Άρτεμις 1: Αναβλήθηκε η εκτόξευση του πυραύλου SLS της NASA λόγω τεχνικού προβλήματος

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) αναγκάστηκε να αναβάλει λόγω μηχανικού προβλήματος την εκτόξευση της σημερινής προγραμματισμένης (για τις 15:33 ώρα Ελλάδας) αποστολής Άρτεμις 1 με προορισμό τη Σελήνη.

Ο μεγα-πύραυλος SLS, ο μεγαλύτερος που έχει ποτέ κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και είναι φορέας της μη επανδρωμένης κάψουλας Orion (Ωρίων), βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και οι μηχανικοί της NASA θα συλλέξουν στοιχεία για να δουν τι πήγε στραβά.

Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Η επόμενη πιθανή ημερομηνία εκτόξευσης – αν λυθεί το πρόβλημα – είναι η 2α Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται όμως, σύμφωνα με το BBC, η εκτόξευση να καθυστερήσει περισσότερο.

Οι ΗΠΑ ξεκινούν -αν όλα πάνε ομαλά την επόμενη φορά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό- την επιχείρηση επιστροφής τους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972 όταν είχαν πατήσει για τελευταία φορά το πόδι τους στο φεγγάρι.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters