Άρχισαν οι επιθέσεις των Κούρδων Πεσμεργκά κατά των τζιχαντιστών

Οι δυνάμεις των 155 Κούρδων Πεσμεργκά που έφτασαν στο Κομπάνι από το Β.Ιράκ μέσω Τουρκίας, έχουν ήδη αρχίσει τις επιθέσεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι περισσότεροι από τους μαχητές έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία στα δυτικά της πόλης όπου με στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν βαρύ οπλισμό, κανόνια και πολυβόλα.

Η πρώτη τους επίθεση έγινε το βράδυ προχθές εκτοξεύοντας 6 πυραύλους τύπου Κατιούσα εναντίον των θέσεων των ακραίων Ισλαμιστών και συνεχίζεται συστηματικά.

Από επιχειρησιακής πλευράς αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την μετάβαση των Πεσμεργκά στο Κομπάνι, τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εντατικοποίησαν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ΙSIL.Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπολύθηκαν 5 ξεχωριστές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης κοντά στο Κομπάνι.

Παραλληλα χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι στις συγκρούσεις στο Κομπάνι και την γύρω περιοχή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 αντάρτες ΙSIL μέσα σε τρεις μέρες.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία με βαριά καρδιά και ύστερα από έντονες πιέσεις των Αμερικανών δέχτηκε να επιτρέψει τη διέλευση των Ιρακινών Κούρδων από το έδαφός της. Η θέση της Τουρκίας παραμένει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι τζιχαντιστές αλλά ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ και επιθυμεί να εμπλέξει ενεργά στον πόλεμο τους αντάρτες του »Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που τον αντιμάχεται.

Μάλιστα σχεδόν παράλληλα με τους Πεσμεργκά, ένα κομβόι μαχητών των δυνάμεων αυτών εισήλθε επίσης στη Συρία προερχόμενο από την Τουρκία και έφτασε και αυτό ήδη στο Κομπάνι. Ανεξάρτητα από τις τουρκικές αντιρρήσεις, η Ουάσιγκτον θεωρεί τους Κούρδους του Κομπάνι ως εταίρους της στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του ISIL, όπως άλλωστε σε κάθε ευκαιρία το δηλώνει.