«Άστραψε και βρόντηξε» η Άγκυρα κατά της ΕΕ

 Άστραψε και βρόντηξε η Άγκυρα με αφορμή τα συμπεράσματα της χθεσινής συνόδου του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Τόσο το Τουρκικό ΥΠΕΞ, όσο και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ εξαπέλυσαν μυδρους κατά της ΕΕ και των 28 μελών της. Ο Τσελίκ κατηγόρησε την ΕΕ για την στάση της και στο θέμα των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών.

Η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα την «υποκρισία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού οι υπουργοί που αντιπροσωπεύουν τις 28 χώρες της Ένωσης εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Άγκυρα απομακρύνεται απ’ αυτήν «όλο και περισσότερο».

Στα συμπεράσματά τους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το τέλος συνόδου τους χθες Τρίτη στο Λουξεμβούργο, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών επισήμαναν πως «η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι οι εναταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα βρίσκονται «σε νεκρό σημείο».

Οι υπουργοί διευκρίνισαν πως «δεν μπορεί να εξετασθεί το ενδεχόμενο να ανοίξει ούτε να κλείσει κανένα νέο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης ούτε προβλέπεται εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

«Βλέπουμε μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει την Τουρκία με δίκαιο ή ειλικρινή τρόπο», αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τα συμπεράσματα των ευρωπαίων υπουργών «υποκριτικά και ασυνάρτητα».

Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ έγραψε από την πλευρά του στο Twitter πως τα ευρωπαϊκά συμπεράσματα προδίδουν μια «αντιτουρκική νοοτροπία» και «στερούνται οράματος».

ο Τσελίκ δήλωσε επίσης, ότι τα συμπεράσματα της συνόδου, καταδεικνύουν την υποκρησία και την απουσία επαφής με την πραγματικότητα των Ευρωπαίων.

Στην συνέχεια ο Τούρκος Υπουργός έκανε αναφορά και στην υπόθεση των δύο Ελλήνων Αξιωματικών, αλλά και των άλλων ευρωπαίων πολιτών που εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις τους, λέγοντας ότι: «οι Ευρωπαίοι φάσκουν και αντιφάσκουν, καθώς δεν γίνεται από την μια να θέλουν μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Τουρκία και από την άλλη να απαιτούν και να προσπαθούν να επηρεάσουν την Τουρκική Δικαιοσύνη για τις υποθέσεις των 2 ελλήνων στρατιωτικών και άλλων ευρωπαίων πολιτών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ