Αυτό είναι το υποθαλάσσιο “αεροδρόμιο” της ατόλλης Kwajalein στον Ειρηνικό – ΦΩΤΟ

του Αλέξανδρου Θεολόγου

Τα τροπικά νερά στην ατόλλη Kwajalein των Νησιών Μάρσαλ κρύβουν περισσότερα από 150 αμερικανικά αεροσκάφη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απομεινάρια των σκληρών μαχών που έδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό. Ο βυθός θυμίζει… υποθαλάσσιο αεροδρόμιο αλλά για τους ντόπιους στο Ρόϊ Ναμούρ το μέρος είναι γνωστό απλώς ως “το νεκροταφείο των αεροπλάνων”.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του ναυτικού Brandi Mueller, αποκαλύπτουν μαχητικά F4U-1D Corsair, τορπιλλοπλάνα/βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως SBD Dauntless, τορπιλλοπλάνα TBF/TBM Avenger, βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως Helldiver, βομβαρδιστικά B-25 Mitchell, μαχητικά F4F Wildcat κι ένα μεταγωγικό C-46 Commando “παραδομένα” στην λήθη 39,6 μ κάτω από την επιφάνεια, καταφύγιο και παιχνίδι της τροπικής θαλάσσιας ζωής. 

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν είναι θύματα αερομαχιών. Σύμφωνα με τον Mueller, με το τέλος του πολέμου οι Αμερικανοί τα πήγαν στην άκρη του κοραλλιογενούς υφάλου που “στεφανώνει” την ατόλλη και τα έριξαν -άθικτα- στα βαθειά. Ο Ειρηνικός και ο χρόνος ανέλαβαν τα υπόλοιπα…