Avangard και Kinzhal: Οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι που λανσάρει ο Πούτιν – ΒΙΝΤΕΟ

Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με νέα ρωσικά όπλα τα τελευταία χρόνια. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ωστόσο θεωρούν ότι τα νέα αυτά όπλα, πολλά εκ των οποίων και πυρηνικά, είναι σε μεγάλο βαθμό αμφιλεγόμενης αξίας.



Τα υπερηχητικά όπλα Avangard και Kinzhal θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2020, αλλά ο πυρηνικός πύραυλος Buresvestnik δεν θα είναι έτοιμος για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αυτά τα όπλα ανακοινώθηκαν τον Μάιο του 2018 ως μέρος ενός πακέτου για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών τακτικών και στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών.



Ο Avangard είναι ένα σύστημα υπερυψωμένου οπλισμού με ολίσθηση. Οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πυραύλοι μεταφέρουν τα πυρηνικά τους εξαρτήματα στο διάστημα, τα οποία στη συνέχεια πίσω στην ατμόσφαιρα και από κει στους στόχους τους. Λόγω της ολίσθησης, ο πυραύλος σταματά να μην παραδίδει το ωφέλιμο φορτίο του στο διάστημα, αλλά εξαπολύει τα πυρά του σε καταθλιπτική τροχιά. Έτσι το πυρηνικό φορτίο κατευθύνεται στο στόχο του αποφεύγοντας τις αμερικανικές πυραυλικές άμυνες, όπως πχ το Ground Interceptor .


Ο Avangard είναι ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο που μπορεί να καθυστερήσει τα σήματα στα  ραντάρ καθώς και τη λειτουργία της αντιπυραυλικής άμυνας των Αμερικανών αποτρέποντας την Ουάσινγκτον από το να εξαπολύσει μια αιφνιδιαστική πυρηνική επίθεση. Το Αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών πιστεύει ότι οι Avangard έχουν  εμβέλεια 3.700 μιλίων. Θεωρεί επίσης ότι έχει ενσωματωμένη μια κεφαλή δύο μεγατόνων. Τα υπερηχητικά όπλα είναι βέβαια πολύ πολύπλοκα στην πλοήγησή τους και συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ακρίβεια. Μια μεγαλύτερη κεφαλή πάντως θα μπορεί αντισταθμίσει ένα λιγότερο ακριβές όπλο.

Ο Kinzhal ότι είναι μια εκτοξευόμενη από αέρα έκδοση του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας 9K720 Iskander. Εκτοξεύεται από έναν τροποποιημένο υποβιβαστή MiG-31 και έχει μέγιστη ταχύτητα 10 Mach και εμβέλεια 1,242 μίλια. Η μεγάλη ταχύτητα του πυραύλου θα κάνει τη ζωή δύσκολη στις υπάρχουσες τακτικές αεράμυνες, όπως τα αμερικανικά συστήματα THAAD και Patriot.

Σε αντίθεση με τον Avangard, ο Kinzhal είναι ένα τακτικό σύστημα με πυρηνική ή συμβατική κεφαλή που έχει σχεδιαστεί για να επιτεθεί στους στόχους πίσω από το πεδίο της μάχης, όπως είναι οι αεροπορικές βάσεις, οι στρατιωτικές βάσεις ή τα κεντρικά γραφεία.  Εικάζεται επίσης ότι είναι σε θέση να επιτεθεί σε πλοία στη θάλασσα και ειδικά σε αεροπλανοφόρα.

Τόσο ο Avangard όσο και ο Kinzhal ήταν σχετικά κοντά στο να τεθούν σε λειτουργία όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά. Η τεχνολογία boost glide του Avangard έχει αναπτυχτεί εδώ και αρκετά χρόνια με τα υπερηχητικά όπλα  Yu-71 και Yu-74 , ενώ ο Kinzhal είναι απλώς μια προσαρμογή ενός επίγειου πυραύλου.


Τώρα βέβαια, τα κακά νέα (εάν είστε με τη Ρωσία) είναι ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι οβαλλιστικό  πυραύλος πυρηνικής ενέργειας Buresvestnik, υπό κατασκευή για τουλάχιστον μια δεκαετία, απέχει ακόμη δέκα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του.

Ο Buresvestnik χρησιμοποιεί κινητήρα με βενζινοκινητήρα, πιθανώς ένα turbojet, για να απογειωθεί. Μόλις ο πυραύλος επιταχυνθεί σε επαρκή ταχύτητα, ο πυρηνικός κινητήρας ανάβει και παρέχει σχεδόν απεριόριστο εύρος. Θεωρητικά, ένα πυραυλοκίνητο πυραύλων κρουαζιέρας θα μπορούσε να ταξιδέψει για μία ή περισσότερες ημέρες, πετώντας σε ολόκληρες ηπείρους για να εκμεταλλευτεί τα κενά των συστημάτων αεράμυνας.

Επιπλέον, οι αμερικανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι το τελικό προϊόν θα είναι απρόσιτο, ειδικά δεδομένου ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να αναπτύξει πέντε νέα στρατηγικά και τακτικά πυρηνικά όπλα ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένης μιας πυρηνικής τροφοδοσίας με τορπίλη apocalypse.

Οι ΗΠΑ άλλωστε αναπτύσσουν τα δικά τους πυραυλικά πρότζεκτ με κύριο σημείο αναφοράς το LRSO. Όπως και o Buresvestnik, το LRSO είναι ένας υποηχητικός βαλλιστικός πυραύλος σχεδιασμένος  να φέρει ένα πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο. Σε αντίθεση με το ρωσικό βλήμα, το LRSO θα χρησιμοποιεί ένα συμβατικό σύστημα πρόωσης κατά μήκος των γραμμών ενός μικροσκοπικού κινητήρα τζετ. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επίσης μια ολόκληρη σειρά από υπερηχητικά όπλα για να προλάβουν τη Ρωσία και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Mach 20 AGM-183A Advanced Weapon Rapid Response («Arrow»), του Tactical Boost Glide, του Hypersonic Air- Breathing Concept (HAWC), και το Hypersonic Conventional Strike Weapon ( «Hacksaw»).


Πηγή: PopularMechanics