ΗΠΑ: Τα στρατεύματά μας υποχωρούν – Η «ζώνη ασφαλείας» έρχεται

Η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ θα περιοριστεί αρχικά σε ένα τμήμα συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία οι δύο χώρες εργάζονται για την εγκαθίδρυση μιας ειδικής ζώνης ασφαλείας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ.

Ο αξιωματούχος, που μιλούσε στο Ρόιτερ υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η αποχώρηση από την περιοχή δεν θα περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις, ίσως μερικές δεκάδες στρατιώτες. Ο αξιωματούχος δεν είπε κατά πόσον τα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα επανατοποθετηθούν κάπου αλλού στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 1.000 στρατιώτες. Όπως γίνεται σαφές, το τοπίο είναι θολό και ίσως για πρώτη φορά ο Αμερικανικός στρατός δεν γνωρίζει επακριβώς την επόμενη κίνηση του. Άλλωστε η απόφαση του Τραμπ έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό του κόμματος.

Η Άγκυρα θέλει να φέρει την «ασφάλεια» στη Συρία

Στο μεταξύ, ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα παράσχει υπηρεσίες στις περιοχές τις οποίες θα πάρει από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Σε ένα τουίτ, ο Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε πως οι δύο προηγούμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας μέσα στη Συρία έδειξαν ότι μπορεί να παράσχει ένα πρότυπο διακυβέρνησης και ασφάλεια για όλους τους Σύρους, και πρόσθεσε πως ο πρωταρχικός σκοπός της Άγκυρας είναι να πολεμήσει τους μαχητές και να αποτρέψει μια επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες Κυριακή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με τη σχεδιαζόμενη από καιρό επιχείρηση για τη δημιουργία αυτής που αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία και οι πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν ούτε θα αναμειχθούν σε αυτήν.

Αμήχανη και χλιαρή η αντίδραση της ΕΕ

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί αμήχανα και από απόσταση τα όσα συμβαίνουν και μόλις πριν από λίγο η εκπρόσωπος Τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καθώς «μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής». «Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία είναι εκπρόσωπος της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters