Πρόταση για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ασφαλείας που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του Ισραήλ στη de facto κυβέρνηση της Συρίας εδώ και μήνες θα συζητηθεί σήμερα (17.09.2025) σε επίπεδο υπουργών στο Λονδίνο, αναφέρει ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, που επικαλείται δυο πηγές του ενήμερες σχετικά.
Η ισραηλινή πρόταση είναι βασισμένη στη συμφωνία ειρήνης με τη Αίγυπτο (1979), ωστόσο περιλαμβάνει «μαξιμαλιστικές» αξιώσεις από την ισραηλινή πλευρά, ιδίως επέκταση των λεγόμενων ουδέτερων ζωνών στα σύνορά τους, κατά το ρεπορτάζ. Οι δυο κυβερνήσεις διεξάγουν τους τελευταίους μήνες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, παρότι από τεχνική άποψη οι δυο χώρες παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.
Σημειώνεται ότι χθες (16.09.2025) οι συριακές δυνάμεις «απέσυραν τα βαρέα όπλα τους από όλο τον νότο» στη Συρία, όπου το Ισραήλ απαιτεί να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, δήλωσε Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η απόσυρση των βαρέων όπλων του συριακού στρατού «άρχισε πριν από δύο μήνες».
Διπλωμάτης στη συριακή πρωτεύουσα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η απόσυρση των βαρέων όπλων εφαρμόζεται από τον νότο μέχρι «10 χιλιόμετρα νοτίως της Δαμασκού». Το Ισραήλ και η Συρία είναι θεωρητικά σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και δεκαετίες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
