Αυστραλία – Κίνα: Τι έγινε τελικά με το κινεζικό πολεμικό πλοίο και το αυστραλιανό P-8A Poseidon;

Η Αυστραλία κατηγόρησε ένα κινεζικό πλοίο ότι σημάδεψε με λέιζερ ένα από τα αεροσκάφη πολλαπλών αποστολών P-8A Poseidon ενώ πετούσε πάνω από τις βόρειες ακτές της.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη αφού ένα ζευγάρι κινεζικών πολεμικών πλοίων αντιμετωπίστηκαν στο Στενό Μακασσάρ στις 11 Φεβρουαρίου από μια φρεγάτα του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού και στη συνέχεια ξανά στη Θάλασσα Arafura από ένα P-8A της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας στις 12 Φεβρουαρίου.

Μια ομάδα του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN), αποτελούμενη από το αντιτορπιλικό Hefei με κατευθυνόμενους πυραύλους Type 052D και το αμφίβιο πλοίο τύπου 071, εντοπίστηκε στη Θάλασσα Arafura σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις από αεροσκάφη P-8, αυστραλιανά περιπολικά και την ακτοφυλακή.

Το απόγευμα της 17ης Φεβρουαρίου, ένα από τα κινεζικά πλοία φέρεται να χρησιμοποίησε στρατιωτικό λέιζερ στοχεύοντας ένα P-8A, αν και δεν είναι σαφές ποια συσκευή λέιζερ χρησιμοποιήθηκε.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζήτησε επίσημη έρευνα για το περιστατικό

Το περιστατικό συνέβη στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αυστραλίας, 65 μίλια από την ακτή της χώρας. Τα πλοία του PLAN βρίσκονταν σε ανατολική πορεία ενώ βρίσκονταν στη Θάλασσα Arafura, διέσχισαν το Στενό του Τόρες το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου και στη συνέχεια εισήλθαν στη Θάλασσα των Κοραλλιών.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «αντιεπαγγελματική και μη ασφαλή στρατιωτική συμπεριφορά», ενώ ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον χαρακτήρισε την υποτιθέμενη κινεζική ενέργεια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη». Ο Μόρισον ζήτησε να διεξαχθεί εκτενής έρευνα για το περιστατικό.

Ενώ η χρήση λέιζερ είναι απίθανο να προκαλέσει φυσική βλάβη στο αεροσκάφος, η ένταση της δέσμης θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των πιλότων ή να προκαλέσει τραυματισμό στα μάτια τους.

Η Κίνα είπε ότι τα πλοία της διατηρούσαν «ασφαλείς, τυποποιημένες και επαγγελματικές λειτουργίες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Κατηγόρησε επίσης το αυστραλιανό P-8A για «κακόβουλες και προκλητικές ενέργειες».

Ένα δελτίο τύπου που δημοσίευσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Κίνας ανέφερε ότι το P-8A πέταξε «πολύ κοντά» στα πλοία του PLAN, αν και παραδέχτηκε ότι το αυστραλιανό αεροσκάφος δεν ήταν πιο κοντά από 4 χιλιόμετρα από τα πλοία.

Η Αυστραλία «δεν έθεσε σε κίνδυνο τα κινεζικά πλοία»

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το αεροσκάφος, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για «κυνήγι» υποβρυχίων, έριξε ηχοσημαντήρες κοντά στα πλοία. Η Κίνα κατηγόρησε επίσης την Αυστραλία για σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών και ψευδείς κατηγορίες, ενώ δημοσίευσε φωτογραφίες του P-8A και του ηχοσημαντήρα που έπεσε από το αεροσκάφος.

Η Αυστραλία δημοσίευσε την Τρίτη περισσότερες λεπτομέρειες για το σοβαρό επεισόδιο με το λέιζερ, επιβεβαιώνοντας ότι τα P-8A της δεν ήταν πιο κοντά από 4 χιλιόμετρα από τα κινεζικά πλοία. Η κυβέρνηση είπε ότι το αεροσκάφος πετούσε στα 1.500 πόδια όταν χτυπήθηκε από το λέιζερ. Επιβεβαίωσε επίσης τη ρίψη ηχοσημαντήρων αλλά μόνο μετά το περιστατικό με λέιζερ, προσθέτοντας ότι έπεσαν πολύ μπροστά από τα πλοία και δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κινεζικών πλοίων.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί ιδιαίτερα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό της, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιμένουν στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων στα διεθνή ύδατα.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου Reuters