Αυστραλία: Πλήρωμα φρεγάτας υπέστη ελαφρά τραύματα μετά από «επικίνδυνες ενέργειες κινεζικού αντιτορπιλικού»

Η κυβέρνηση στην Αυστραλία δήλωσε σήμερα ότι εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες στην Κίνα μετά από μια «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική» αλληλεπίδραση μεταξύ μίας φρεγάτας του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού και ενός κινεζικού πολεμικού πλοίου.

Το περιστατικό με την αυστραλιανή φρεγάτα και το κινεζικό αντιτορπιλικό, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί το αυστραλιανό πλήρωμα.

Ο υπουργός Άμυνας Richard Marles είπε ότι η HMAS Toowoomba – μια φρεγάτα μεγάλης εμβέλειας – πραγματοποιούσε επιχείρηση κατάδυσης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας στις 14 Νοεμβρίου για να καθαρίσει τα δίχτυα αλιείας από τις έλικες της όταν συνέβη το περιστατικό.

«Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη καταδυτικές επιχειρήσεις, ένα αντιτορπιλικό PLA-N (DDG-139) που επιχειρούσε στην περιοχή πλησίασε προς το HMAS Toowoomba», είπε ο Marles σε μια δήλωση, αναφερόμενος σε πλοίο του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι το αυστραλιανό σκάφος ειδοποίησε το κινεζικό πολεμικό πλοίο για την επιχείρηση κατάδυσης και ζήτησε να παραμείνει σε απόσταση, το αντιτορπιλικό πλησίασε «σε ακόμα πιο κοντινή απόσταση».

«Αμέσως μετά, εντοπίστηκε ότι λειτουργεί το σόναρ του με τρόπο που ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια των Αυστραλών δυτών που αναγκάστηκαν να βγουν από το νερό». Η συμπεριφορά ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική», είπε ο Marles.

Οι ιατρικές εκτιμήσεις βρήκαν ελαφρούς τραυματισμούς στους δύτες που πιθανότατα προκλήθηκαν από το σόναρ του αντιτορπιλικού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Η Αυστραλία αναμένει από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να λειτουργούν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις με επαγγελματικό και ασφαλή τρόπο», είπε ο Marles, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια και η ευημερία του αυστραλιανού στρατιωτικού προσωπικού ήταν η «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησης.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό Αυστραλίας