Αυτό είναι το αεροπλανοφόρο της Ινδίας

Πέρασε το 2ο τεστ το αεροπλανοφόρο «Βικραμαντίτια»  (Vikramaditya)  και μπαίνει στον ινδικό Στόλο όπου αναμένεται να είναι το πιο ισχυρό και σύγχρονο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας. Το αεροπλανοφόρο ολοκλήρωσε με επιτυχία τους δοκιμαστικούς πλόες του στη Λευκή θάλασσα στο τέλος Ιουλίου – οι οριστικοί κρατικοί έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου.

Το αεροπλανοφόρου «Βικραμαντίτια» (πρώην »Ναύαρχος Γκορσκόφ») εκσυγχρονίζεται στη Ρωσία κατά παραγγελία του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας-ουσιαστικά γίνεται »καινούργιο».
Οι δοκιμές που μόλις έγιναν ήταν οι ιδιότυπες επαναληπτικές εξετάσεις για το αεροπλανοφόρο με το πανίσχυρο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2012 το «Βικραμαντίτια» είχε επιδείξει ήδη τις δυνατότητές του στη Λευκή θάλασσα αλλά και στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Τότε όμως το πλοίο δεν κατάφερε να ταξιδέψει με την προβλεπόμενη από τα σχέδια του ταχύτητα. Το θέμα ήταν ότι κατά τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας του καραβιού τα φύλλα αλουμινίου τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση των λεβήτων, αντικαταστάθηκαν, κατ’ απαίτηση της ινδικής πλευράς, με στρώματα τούβλων. Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών πλόων έγινε αντιληπτό ότι τα τούβλα κινέζικης προέλευσης πέφτουν και διαλύονται,ανέφερεη Φωνή της Ρωσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ισχύς της γεννήτριας και να περιοριστεί η ταχύτητα του σκάφους.

Μετά την επισκευή της θερμομόνωσης των λεβήτων το αεροπλανοφόρο αυτή τη φορά κατάφερε με επιτυχία να περάσει τις εξετάσεις. Τη νύχτα προς την 28η Ιουλίου η κύρια γεννήτρια απέδωσε τη μέγιστη ταχύτητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γιγαντιαίο σκάφος συνολικού εκτοπίσματος 40.000 τόνων, να αναπτύξει ταχύτητα 29,3 ναυτικών κόμβων, μεγαλύτερη από όσο προβλεπόταν από τα σχεδιαστικά του χαρακτηριστικά.
Σήμερα το «Βικραμαντίτια» ετοιμάζεται με περάσει στη Θάλασσα του Μπάρεντς για να κάνει τις θερινές δοκιμασίες. Αυτές θα ξεκινήσουν στις 3 Αυγούστου με τη συμμετοχή των ρωσικών καταδιωκτικών MiG-29KUB και ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας Κa-28 και Ka-31.
Ταυτόχρονα με τον έλεγχο του συστήματος και του εξοπλισμού του καραβιού θα κάνει και την πρακτική του στο αεροπλανοφόρο το ινδικό πλήρωμα.

Ο πλήρης κύκλος των δοκιμών σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου. Μετά από αυτό θα υπάρξει ένας μήνας για την διόρθωση τυχόν μικρών αβλεψιών. Η πράξη παράδοσης – παραλαβής του αεροπλανοφόρου «Βικραμαντίτια» στο Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας έχει οριστεί να υπογραφεί στις 15 Νοεμβρίου, αφού το καράβι υπό τη διοίκηση του ινδικού πληρώματος και μιας μικρής ρωσικής μονάδας παράδοσης κατευθυνθεί στο τόπο του μόνιμου αγκυροβόλιου του στις όχθες του Ινδικού Ωκεανού.

ΠΗΓΗ : Φωνή της Ρωσίας