Αυτός είναι ο πύραυλος που κατέρριψε το Μπόϊνγκ;

Πρώτη Ενημέρωση: 11.11
Τελευταία Ενημέρωση: 13.35
 
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert
Πηγή – The Guardian/CNN/WSJ

Ποιος είναι ο πύραυλος BUK που σύμφωνα με τα σενάρια χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών;

Οι Ρώσοι αντάρτες ή οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές την τελευταία βδομάδα έχουν θέσει στο στοχαστρο τους αεροπλάνα και ελικόπτερα με πυραύλους Buk σε μια προσπάθεια να έχουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου. 

Αλλά και τα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα βρλισκονται σε ετοιμότητα αυτη την τελευαταια εβδομάδα, και φέρεται να ειναι υπέυθυνα για την κατάρριψης ουκρανικου μαχητικου. Oπως αναφέρει η Guardian είναι πιο εύκολο για τα αεροσκάφη να στοχεύσουν με ακρίβεια τα αεροπλάνα, αλλά θα έπρεπει επίσης να είνα ιευκολο για έναν πιλότο να προσδιορίσει εαν το αεροπλάνο ειναι επιβατικό ή οχι.

Οι πυραυλοι MANPAD είναι συνήθως δημοφιλείς με ομάδες ανταρτών σε όλο τον κόσμο, αλλά το αεροπλάνο της Malaysian Airlines θα βρισκόταν πάνω από 10.000 μέτρα, πέρα από το φάσμα τους. Ο πύραυλος Buk, που ο Ουκρανός Υπουργός Εσωτερικών θεωρεί οτι ευθύνεται για την επίθεση, έχει εμβέλεια έως και 25.000 μέτρα.

Βέβαια, όπως σημειώνει  η Guardian, οι Ρωσόφιλοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας δεν θα μπορούσαν να έχουν την τεχνογνωσία για να θέσουν σε λειτουργία ένα τέτοιο οπλικό σύστημα και ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν τους βοηθούσαν «εθελοντές» απο την Ρωσία.

Σύμφωνα με ειδικό που παρακολουθεί τα social media στην Ουκρανία οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν αναρτήσει στο Ιντερνετ φωτογραφίες του πυραυλικού συστήματος που ήταν εγκατεστημένο στο χωριό Τόρεζ, και που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο.

Ο πύραυλος Buk που εχει την κωδική ονομασία Grizzly, που του έχει δώσει το ΝΑΤΟ, αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970 με σκοπό να καταρρίπτει τους πυραύλους Κρουζ (Cruise Missiles). Τα τελευταια 40 χρόνια έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές και αποτελεί προϊόν εξαγωγής της Ρωσίας. Μεταξύ των χωρών που το έχουν προμηθευτεί, είναι και η Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ειδικό Τζοναθαν Άιαλ που επικαλείται η εφημερίδα, η εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου απαιτεί τη γνώση χρήσης του ραντάρ, για να κλειδώσει ένας στόχος, δεν ειναι τόσο απλο. Όπως αναφέρει ο Άιαλ, «δεν ανεβαίνεις σ ‘ενα φορτηγό και πατάς ενα κουμπί», χρειάζεσαι ειδικές γνώσεις για να χρησιμοποιήσεις τέτοιους πυράυλους. Ο Αίαλ τονίζει οτι «εαν το αεροσκάφος κατερρίφθη τότε αυτο έγινε μόνο απο κρατικές δυνάμεις, την Ουκρανία ή την Ρωσία, ή απο κάποια ομάδα στην Ουκρανία που βοήθησε η Ρωσία»

Η Ρωσία εχει τις γνώσεις και την εμμονή να κανει χρήση του συγκεκριμένου πυραύλου, πρόσεθε ο Άιαλ.

Οι πυραυλοι Buk χρησιμοποιήθηκαν κατα την διάρκεια του πολέμου μεταξύ της ρωσίας και της Γεωργίας το 2008. Η Γεωργία κατέρριψε 4 μαχητικά με την βοήθεια των Buk.

Επιπλέον το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ότι κατέγραψε χθες 17 του μηνός την ενεργοποίηση ραντάρ τύπου «Κούπολ» σε συστοιχία «Buk-M1», εγκατεστημένη 30 χιλιόμετρα νοτίως του Ντονιέτσκ. «Τα ρωσικά ραδιοτεχνικά μέσα κατά τη διάρκεια της 17ης Ιουλίου κατέγραψαν την ενεργοποίηση του σταθμού ραντάρ 9C18 «Κούπολ» της αντιαεροπορικής συστοιχίας Buk-M1, που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του οικισμού Στίλα (30 χλμ. νοτίως του Ντονιέτσκ», αναφέρεται στη δήλωση προς το ρωσικό πρακτορείο.

Κατά το πρακτορείο το σημείο της πτώσης του μαλαισιανού αεροσκάφους βρίσκεται εντός της ζώνης ελέγχου δύο ουκρανικών συστοιχιών μεγάλου βεληνεκούς S-200 και τριών συστοιχιών μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1.
Κατά το ρωσικό δίκτυο Ρωσία-24 περισσότερα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν την εμπλοκή ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην πτώση του επιβατικού αεροσκάφους, θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα η επίσημη εφημερίδα του Κιέβου «Ουκράινσκαγια Πράβντα» είχε αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Βιτάλι Γιαρέμα ενημέρωσε τον πρόεδρο Πετρό Ποροσένκο ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες «ποτέ δεν απέκτησαν πυραυλικά συστήματα Buk-M1 ή S-300», όπως στο παρελθόν είχε αναφερθεί.

Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert
Πηγή – The Guardian
/CNN/WSJ/ITAR-TASS

Διαβάστε ακόμη:

«Πύραυλος» κατέρριψε το Malaysia Airlines – Σοκ της διεθνούς κοινής γνώμης

Μπόϊνγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών έπεσε στην Ουκρανία! Ποιος το κατέρριψε;

Πόλεμος για τη συντριβή! Φιλορώσος λέει ότι το κατέρριψε – Επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν

Ουκρανία: «Η Ρωσία κατέρριψε Ουκρανικό μαχητικό»