Αυξάνεται η ελληνική επιρροή στη Λιβύη με την εκπαίδευση του Λιμενικού της

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Λιβύη ως επικεφαλής μιας επιχειρηματικής αντιπροσωπείας και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με Λίβυους αξιωματούχους, όπως ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Χαλίλ Είσα για μια σειρά σημαντικών διμερών ζητημάτων.

Ο Έλληνας διπλωμάτης ζήτησε κατά την διάρκεια των δηλώσεων του, την απόσυρση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων που βρίσκονται ακόμα στη Λιβύη, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε προξενείο στη Βεγγάζη, αλλά και η πρώτη χώρα που έφτασε στη Λιβύη με μια αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, υπογραμμίζοντας ακόμα τη σημασία των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Χαλίλ Είσα εξέφρασε την εκτίμησή του για την άφιξη της ελληνικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, ενώ χαιρέτισε την υποστήριξη της Ελλάδας στη Λιβύη, ενώ δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω ενίσχυση αλλά και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «άριστες». Ωστόσο, ένα σημείο που είχε ιδιαίτερη σημασία ήταν η αναφορά στο Λιμενικό Σώμα της Λιβύης αλλά και το ενδεχόμενο εκπαίδευσης των στελεχών από την Ελλάδα.

Ο Λίβυος διπλωμάτης είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που ξεχωρίζει στις ελληνο-λιβυκές σχέσεις είναι ότι η Ελλάδα δεν έβλαψε ποτέ τη Λιβύη, ούτε είχε εχθρική στάση ενάντια στη Λιβύη», επαινώντας την επιρροή της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τον ευρύτερο κόσμο. Ο Κώστας Φραγκογιάννης, πρότεινε την εκπαίδευση του Λιμενικού Σώματος της Λιβύης, κάτι που η λιβυκή πλευρά αποδέχθηκε.

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφίες αρχείου