Αζερμπαϊτζάν: Γιατί δεν θα συμμετάσχει τελικά στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ; – Η Αρμενία, η Γαλλία και ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Γρανάδα της Ισπανίας, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα Αζέρους αξιωματούχους.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Αζέρος πρόεδρος αρνήθηκε να συμμετάσχει δεν είναι ξεκάθαροι και ο ίδιος δεν έχει κάνει ακόμα κάποια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται έναν Αζέρο αξιωματούχο, ο Αλίγιεφ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν που είχε προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, στην Ισπανία εξαιτίας των πρόσφατων ενδείξεων ευρωπαϊκής υποστήριξης προς το Γερεβάν.

Ο Αζέρος αξιωματούχος επέκρινε την «ατμόσφαιρα κατά του Αζερμπαϊτζάν που έχει δημιουργηθεί» μετά την πρόσφατη νίκη «αστραπή» του Μπακού επί των αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο ρόλος της Γαλλίας

Η Γαλλία φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Αλίγιεφ. Οι «φιλοαρμενικές δηλώσεις γάλλων αξιωματούχων», η επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στην Αρμενία και οι «δηλώσεις της για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών», ενόχλησαν το Μπακού.

Η Κολονά ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ πως το Παρίσι «συμφώνησε» να παραδοθεί στρατιωτικό υλικό στην Αρμενία, η οποία θέλει να προστατευθεί από το γειτονικό της Αζερμπαϊτζάν.

Η Γαλλίδα υπουργός δεν διευκρίνισε για ποιους εξοπλισμούς πρόκειται, όμως διαβεβαίωσε πως το Παρίσι θα δράσει «σ’ αυτό τον τομέα με πνεύμα ευθύνης προς τη μια και την άλλη πλευρά και χωρίς κανένα πνεύμα κλιμάκωσης».

Το APA μετέδωσε πως το Αζερμπαϊτζάν δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συνολμιλίες που θα περιλαμβάνουν τη Γαλλία, όμως παραμένει εν δυνάμει ανοικτό για ενδεχόμενες τριμερείς συναντήσεις με την ΕΕ και την Αρμενία.

Αν δεν πάει η Τουρκία, δεν πάει ούτε το Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το APA, ο Αλίγεφ ήθελε να εκπροσωπηθεί και η Τουρκία στη συνάντηση, όμως η Γαλλία και η Γερμανία έφεραν αντίρρηση και το Μπακού ένιωσε πως «μια ατμόσφαιρα κατά του Αζερμπαϊτζάν» είχε αναπτυχθεί μεταξύ αυτών που επρόκειτο να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Νωρίτερα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε σε δημοσίευμά του πως απορρίφθηκε η συμμετοχή της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της Γρανάδας, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν ακύρωσε ολόκληρο το πρόγραμμά του, σήμερα και αύριο, λόγω κρυολογήματος.

Λόγω της απόρριψης της συμμετοχής της Τουρκίας, ο Αζέρος πρόεδρος αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην σύνοδο της ΕΕ, αναφέρει το Anadolu.

Η Μόσχα λέει πως διεξήγαγε συνομιλίες με ΗΠΑ και ΕΕ πριν από την κρίση

Στη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία είχε ανταλλάξει απόψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση αστραπή των αζέρικων δυνάμεων τον περασμένο μήνα.

Το Politico είχε αναφέρει νωρίτερα πως κορυφαίοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είχαν συναντηθεί με Ρώσους ομολόγους τους στην Τουρκία για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ μερικές μόλις ημέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαπολύσει την επιχείρησή του στον αποσχισθέντα θύλακα.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μας πλησίασαν και μας ζήτησαν να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως οι πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Δεν υπήρξε τίποτε μυστικό σχετικά μ’ αυτή τη συνάντηση· ήταν μια συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων. Θα δούμε πώς θα παρουσιάσει τώρα όλο αυτό η Δύση».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Anadolu, AFP, Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters