Αζερμπαϊτζάν: Ξεκίνησε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Τουρκία κοντά στην Αρμενία – Συνάντηση ΥΠΕΞ στο Ιράν [vids,pics]

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε σήμερα μια σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με την Τουρκία, την πρώτη από τότε που ανακατέλαβε την αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον περασμένο μήνα.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έως και 3.000 στρατιωτικοί συμμετέχουν στις ασκήσεις «Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ-2023».

Ανέφερε ότι οι ασκήσεις διεξάγονται σε όλο το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του Μπακού, του θύλακα του Ναχιτσεβάν που συνορεύει με την Τουρκία, και σε αυτό που το υπουργείο αποκάλεσε τα «απελευθερωμένα εδάφη» του Καραμπάχ.

Γαλλικά συστήματα αεράμυνας στην Αρμενία

Η Γαλλία δήλωσε πως βρίσκεται «σε εξαιρετική εγρήγορση» απέναντι σε εν δυνάμει απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, υπογράμμισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία.

«Όπως έχει πει κατ΄επανάληψη η κ. Κατρίν Κολονά, υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γαλλία θα είναι σε εξαιρετική εγρήγορση απέναντι σε κάθε προσπάθεια να απειληθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας», ανέφερε το Κε ντ’ Ορσέ σε δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Αρμενία για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού που θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της. Η σύμβαση αυτή αφορά την αγορά από το Γερεβάν τριών ραντάρ Ground Master (GM2000) της εταιρείας Thalès, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού. Υπέγραψε επίσης μια επιστολή προθέσεως με την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA για την αγορά πυραύλων «τύπου Mistral» εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν

Το Ιράν φιλοξένησε σήμερα συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών μετά την αστραπιαία επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που οδήγησε σε πλήρη ξεριζωμό των Αρμενίων της περιοχής.

«Μια ιστορική ευκαιρία είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες της περιοχής. Ο πόλεμος στον Νότιο Καύκασο έχει τελειώσει και είναι ώρα για ειρήνη και συνεργασία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

«Η παρουσία ξένων στην περιοχή όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αλλά θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πιθανότατα αναφερόταν στις ΗΠΑ και την ΕΕ, η εμπλοκή των οποίων στην αναζήτηση ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Γερεβάν και Μπακού έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη Ρωσία.

Στις συνομιλίες στην Τεχεράνη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Χακάν Φιντάν.

«Δεδομένης της ισχυρής και επιρροής του θέσης, το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας.

Η Ρωσία θεωρεί τον εαυτό της ως τον εγγυητή της ασφάλειας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας -και των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών- αλλά οι απαιτήσεις και οι περισπασμοί του πολέμου της στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε αποδυνάμωση της επιρροής της στον Νότιο Καύκασο.

Επαφές Φιντάν στην Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ελπίζει ότι οι συνομιλίες στην Τεχεράνη θα «δώσουν ώθηση στην ομαλοποίηση και τις ειρηνευτικές διαδικασίες». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε μάλιστα διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας.

Επίσης, είχε σύντομες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, όπου συζήτησαν για τον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θεωρείται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελεγχόταν από αποσχισμένους Αρμένιους από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1990.

Η ανακατάληψη του Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν έχει προκαλέσει την έξοδο των περισσότερων από τους 120.000 Αρμένιους της περιοχής. Το Γερεβάν κατηγόρησε το Μπακού για εθνοκάθαρση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι οι Αρμένιοι έφυγαν με τη θέλησή τους και ήταν ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν.

Η χριστιανική Αρμενία και το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν έχουν πολεμήσει δύο πολέμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να επισφραγίσουν μια ειρηνευτική συμφωνία παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, της ΕΕ και της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες Reuters, υπουργείο Άμυνας Τουρκίας