OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Azovstal: Δεν θα «ηρεμήσουν» μέχρι να το «κατακτήσουν» οι ρωσικές δυνάμεις – Σε εξέλιξη η απομάκρυνση αμάχων

06/05/2022 - 22:57
Azovstal
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους στην χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ έφτασε και απομάκρυνε αμάχους που βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «σε μερικές ζώνες, με την υποστήριξη της αεροπορίας, ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις που έχουν στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εργοστάσιο» και «συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μονάδων της (ουκρανικής) άμυνας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτήν δεν γίνεται αναφορά σε εκεχειρία, ενώ ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ ότι θα τηρήσει μονομερή κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες, από χθες, Πέμπτη, ως το Σάββατο, για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων από τις εγκαταστάσεις του τεράστιου αυτού εργοστασίου.

Ωστόσο ένας Ουκρανός διοικητής που βρίσκεται στην χαλυβουργία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ρώσοι «δεν κρατούν την υπόσχεσή τους» για εκεχειρία.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια για την απομάκρυνση αμάχων από την Azovstal. «Το επόμενο στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων μας από την Αζοφστάλ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Πληροφορίες για τα αποτελέσματα θα δοθούν αργότερα» στη δημοσιότητα, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σχεδόν 50 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα

«Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην Azovstal», σημείωσε παράλληλα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Η επιχείρηση ξεκινά τώρα. Προσευχόμαστε για την επιτυχία της», πρόσθεσε νωρίτερα σήμερα, ενώ οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας υπολογίζονται σε περίπου 200.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί τρία λεοφωρεία με σχεδόν 50 αμάχους από την περιοχή, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Η κατάληψη της Azovstal θα επέτρεπε στη Μόσχα να δηλώσει ότι έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο άκρο του Ντονμπάς, η οποία είχε σχεδόν 500.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, αλλά έχει καταστραφεί από δύο μήνες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της μόνον μια σημαντική πόλη στην Ουκρανία, την Χερσώνα.

Ουκρανία

 

Θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη;

Ουκρανοί δηλώνουν τις τελευταίες μέρες πως υποψιάζονται ότι η Μόσχα θέλει να διοργανώσει στρατιωτική παρέλαση στην Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, την ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 με μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι θέλει να διοργανώσει παρέλαση Ουκρανών αιχμαλώτων την «Ημέρα της Νίκης», όπως έκαναν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας το 2014 όταν κατέλαβαν την μεγάλη ουκρανική πόλη Ντονέτσκ.

«Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, παρέλαση αιχμαλώτων διεξήχθη στο Ντονέτσκ. Έβαλαν στρατιώτες του ουκρανικού στρατού να παρελάσουν στους δρόμους, ενώ τους πετούσαν σκουπίδια. Οκτώ χρόνια μετά, το Κρεμλίνο αποφάσισε να το ξανακάνει αυτό στις 9 Μαΐου στη Μαριούπολη, μαζί με αμάχους με στρατιωτικές στολές», σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε καμία από τις πληροφορίες αυτές. Οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές της περιοχής δήλωσαν μόνον ότι ορισμένες πινακίδες κυκλοφοριακής σήμανσης στη ρωσική γλώσσα εγκαταστάθηκαν στα περίχωρα της πόλης, αντικαθιστώντας αυτές που ήταν στην ουκρανική και την αγγλική γλώσσα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: AZOVSTALΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία στις 8 και 9 Μαΐου – Την απορρίπτει ο Ζελένσκι

04/05/2026 - 20:50
Ιράν - Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Στα όρια της ανάφλεξης η Μέση Ανατολή: Ιρανικές επιθέσεις σε Εμιράτα και Ομάν – Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν έξι ιρανικά σκάφη

04/05/2026 - 20:42
Ιράν - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Το Ιράν θα εξαφανιστεί από προσώπου γης αν χτυπηθούν αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ»

04/05/2026 - 20:30

Διαβάστε Επίσης

Ο Πούτιν κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία στις 8 και 9 Μαΐου – Την απορρίπτει ο Ζελένσκι

Στα όρια της ανάφλεξης η Μέση Ανατολή: Ιρανικές επιθέσεις σε Εμιράτα και Ομάν – Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν έξι ιρανικά σκάφη

Τραμπ: «Το Ιράν θα εξαφανιστεί από προσώπου γης αν χτυπηθούν αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ»

Πολεμικό Ναυτικό: Η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο [pics, vid]

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ζητά να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο πρέσβης των ΗΠΑ – Ο πρόεδρος Αούν θέλει συμφωνία με το Ισραήλ

Ουκρανία: Η αστυνομία ερευνά νυν και πρώην στρατιωτικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά

Σειρήνες στα Εμιράτα από ιρανική επίθεση: Αναχαιτίστηκαν τέσσερις πύραυλοι – Πυρκαγιά σε πετρελαϊκή εγκατάσταση

Στενά του Ορμούζ: Στις φλόγες εμπορικό πλοίο της Νότιας Κορέας – Ερευνάται αν δέχθηκε επίθεση

Top News

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη «ραγίζει καρδιές» για τον θάνατο του Γιάννη Κολοτούρα: Πίστεψα ότι ίσως το θαύμα να γίνει

O Αντρέας Γεωργίου και ο Νίκος Πολυδερόπουλος ποζάρουν μαζί, κρατώντας τα μωρά τους αγκαλιά

Μαρία Σάκκαρη: Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι προετοιμασίες του γάμου μου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 13,5 μονάδων για τη ΝΔ, έως το 10% τα ποσοστά για Τσίπρα και Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert