Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Μάχη του Μόντε Κασίνο – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Η Μάχη για τη Ρώμη ή αλλιώς Μάχη του Cassino ήταν μια σειρά από τέσσερις μάχες το 1944 στην Ιταλία οι οποίοι διήρκησαν 4 μήνες, κατά την οποία οι Σύμμαχοι επιχείρησαν να διασπάσουν τη Γραμμή του Χειμώνα και να καταλάβουν τη Ρώμη.

Μετά την Επιχείρηση Avalanche το 1943, οι συμμαχικές δυνάμεις προχώρησαν προς το βόρειο μέρος της Ιταλίας σε δύο μέτωπα, ένα σε κάθε πλευρα της κεντρικής ορεινής γραμμής της χώρας.

Στα δυτικά η 5η Αμερικανική στρατιά και στα ανατολικά, στη πλευρά της Αδριατικής η 8η Βρετανική στρατιά. Η αρχική εκτίμηση των Συμμάχων για κατάληψη της Ρώμης μέχρι τον Οκτώβριο του 1943 αποδείχθηκε υπεραισιόδοξη. Οι Γερμανοί ήταν καλά οχυρωμένοι γύρω από τη Γραμμή του Χειμώνα, την οποία οι Σύμμαχοι έπρεπε να διασπάσουν για να προχωρήσουν βορειότερα. Στη γραμμή αυτή, στο υψηλότερο σημείο υπήρχε το ιστορικό μοναστήρι του Monte Cassino, που χτίστηκε το 524 μ.Χ., το οποίο οι Γερμανοί είχαν διαταχθεί να μην συμπεριλάβουν στην αμυντική τους γραμμή, λόγω της μεγάλης ιστορικής του σημασίας.

Στις 15 Φεβρουαρίου, οι Σύμμαχοι βομβαρδίζουν το μοναστήρι και τη γύρω περιοχή του Cassino, θεωρώντας οτι χρησιμοποιείται ως παρατηρητήριο από τους Γερμανούς. Από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Μαίου του 1944, οι Σύμμαχοι επιτέθηκαν τέσσερις φορές στη περιοχή του Cassino και σε όλες πλήν της τελευταίας, οι επιθέσεις τους αποκρούστηκαν από τους Γερμανούς.

Η πρώτη επίθεση ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και κράτησε μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Οι Γερμανοί κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση και οι Σύμμαχοι υποχώρησαν με απώλειες πάνω από 2.000 στρατιώτες. Στις 15 Φεβρουαρίου 229 βομβαρδιστικά B-17, B-25 και B-26 έριξαν πάνω από 1.000 τόνους εκρηκτικών στη περιοχή του Monte Cassino, καταστρέφοντας το μοναστήρι αλλά και τη γύρω περιοχή.

Την επόμενη μέρα ξεκίνησε η δεύτερη επίθεση, η οποία επίσης απέτυχε και οι συμμαχικές δυνάμεις υποχώρησαν 2 μέρες μετά. Η τρίτη επίθεση ακολούθησε στις 15 Μαρτίου, χωρίς επίσης καμία τύχη και με μεγάλες απώλειες για τους Συμμάχους. Η τέταρτη και τελευταία μάχη, ξεκίνησε στις 12 Μαίου και κράτησε 6 μέρες, κάνοντας τελικά τους Γερμανούς να υποχωρήσουν.

Τις επόμενες μέρες, οι Σύμμαχοι ανέπτυξαν τα στρατεύματά τους και στις 25 Μαίου η αμυντική γραμμή των Γερμανών είχε καταρρεύσει.

Στις 4 Ιουνίου 1944, οι Σύμμαχοι κατέλαβαν τη Ρώμη, δύο μόλις μέρες πριν την Απόβαση στη Νορμανδία. Η Μάχη του Cassino ήταν μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις των Συμμάχων κατά το τέλος του πολέμου, καθώς τους επέτρεψε να προχωρήσουν στο εσωτερικό της Ιταλίας. Οι απώλειες των μαχών ωστόσο ήταν πολύ μεγάλες. Υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 100.000 για τους Συμμάχους, ενώ για τους Γερμανούς, αν και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, υπολογίζονται σε 20.000.

Δείτε βίντεο για τις Μάχες του Μόντε Κασίνο:


Πηγή WW2.gr