Balikatan: Η αμφίβια άσκηση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό που κάνει την Κίνα να «στραβώνει»- ΦΩΤΟ

Η άσκηση Balikatan έχει τη δική της ιστορία στο χώρο του Ειρηνικού Ωκεανού αλλά και στις σχέσεις ανάμεσα σε Φιλιππίνες και ΗΠΑ. Πρόκειται για μια άσκηση που μετράει πολλά χρόνια παρουσίας αλλά που γνώρισε τη δική της κρίση όταν το προ ολίγων ετών ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων αρνήθηκε να τη διεξαγάγει θέλοντας να «εξευμενήσει» την Κίνα.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι όμως της χώρας φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της χώρας και όχι το Πεκίνο, το οποίο με τις τεράστιες επενδύσεις του στη χώρα κρατάει τις Φιλιππίνες όμηρο ουσιαστικά της Πολιτικής του στην περιοχή.

Η Κίνα άλλωστε έχει αναπτύξει τα επεκτατικά της σχέδια στον Ειρηνικό Ωκεανό που έχουν προκαλέσει τη δυσφορία τόσο της Ιαπωνίας όσο και μικρότερων κρατών της περιοχής. 

Η φετινή έκδοση της άσκησης πάντως είναι ίσως πιο επιβλητική από ποτέ καθώς οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει στην περιοχή το επιβλητικό αεροπλανοφόρο Wasp στο οποίο βρίσκονται πτουλάχιστον 10 F-35 μαχητικά αεροσκάφη στελθ πέμπτης γενιάς. Ένα νούμερο δηλαδή που ξεπερνά κατά πολύ τα αντίστοιχα των ασκήσεων των προηγούμενων χρόνων.

Το στρατιωτικό επιτελείο των Φιλιππίνων διαμαρτύρεται έντονα για την παρουσία εκατοντάδων κινεζικών πλοίων στην περιοχή τους και ειδικότερα στο νησί Τίτου της Κινεζικής Θάλασσας το οποίο ελέγχεταια πό τις ΦΙλιππίνες και αμφισβητείται από την Κίνα.

Πηγή: Military.com