Βαλτική: Η Λιθουανία «τρέμει» ρωσική εισβολή και επαναφέρει τη στρατιωτική θητεία

Η Λιθουανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία φέτος καθώς μεγαλώνουν οι ανησυχίες γύρω από την επιθετική περιφερειακή στάση της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει αυξήσει τελευταία τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στις τρεις χώρες της Βαλτικής, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, οι οποίες ειναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.

“Πρέπει να ανανεώσουμε προσωρινά την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία,» δήλωσε η Πρόεδρος της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite, και όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον απαιτεί από εμάς να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε τη στρατολόγηση.»

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε τον Ιανουάριο ότι η Λιθουανία έχει αρχίσει, επίσης, την έκδοση και τη διανομή ενός εγχειριδίου επιβίωσης για τους πολίτες της σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Το εγχειρίδιο συμβουλεύει ότι οι Λιθουανοί θα πρέπει να λάβουν μέρος σε απεργίες και να οργανωθούν μέσω του Twitter και του Facebook σε περίπτωση κατοχής.

Η κίνηση της Λιθουανίας να ανανεώσει την υποχρεωτική επιστράτευση γίνεται στο πλαίσιο έντασης που επικρατεί στις χώρες της Βαλτικής λόγω του φόβου μιας πιθανής ρωσικης επίθεσης.
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιου είδους ενταση αναμεσα στις ρωσικές μειονότητες των χωρών αυτών για να νομιμοποιήσει μια εισβολή, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας. Φοβούνται επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στις χώρες της Βαλτικής, που για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα ηταν υπο σοβιετική κατοχή.

Ο Martin Hurt, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Άμυνα και την Ασφάλεια της Εσθονίας, δήλωσε στο περιοδικό Newsweek ότι πιστεύει πως η αύξηση της συχνότητας των ξαφνικών ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων μπορει να γίνεται για να δημιουργήσει στις χώρες της Βαλτικής μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, δηλαδή οτι ειναι μια απλή κινητοποιηση στρατευμάτων και όχι κλιμάκωση της έντασης. Αυτο μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να διεξαγαγει γξαφνικές επιδρομές στις πρωτεύουσες της Βαλτικής.

«Ένα ρεαλιστικό σενάριο κατά της Βαλτικής θα ηταν μια «φυσιολογική» Ρωσική άσκηση που χωρίς προειδοποίηση μετατρέπεται σε μια γρήγορη επίθεση σε μία ή περισσότερες από τις πρωτεύουσες των κρατών της Βαλτικής”, δήλωσε ο Hurt στο Newsweek.» Μια τέτοια επίθεση θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας από το υβριδικό σενάριο που είδαμε στην Κριμαία. «

Οι προειδοποιήσεις του Hurt για την πιθανή ρωσική επιθετικότητα κατά της Βαλτικής αντανακλά τη δεινή άποψη του Στρατηγού Sir Adrian Bradshaw, ανώτερος στρατηγός της Βρετανίας και αναπληρωτής διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ο Bradshaw προειδοποίησε, σύμφωνα με την Telegraph, ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν “όχι μόνο για τον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό, αλλά ενδεχομένως για την κατοχή νατοικών εδάφων, μετά την οποία η απειλή κλιμάκωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτραπεί η εκ νέου δημιουργία της εδαφικής ακεραιότητας”.

Μια οποιαδήποτε ρωσική εισβολή θα διέτρεχε τον κίνδυνο να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ ειναι δεσμευμένες να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στις χώρες της Βαλτικής. Αν το ΝΑΤΟ δεν ενισχύσει τα Βαλτικά κράτη, η Ρωσία θα έχει ουσιαστικά συντρίψει την αμυντική συμμαχία, την οποία ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία.

Σύμφωνα με τον νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας, ο Πούτιν βλέπει το ΝΑΤΟ ως την κύρια απειλή που αντιμετωπίζει η Ρωσία σήμερα.

Πηγή – Business Insider
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert