Βαλτική: F-35 «δόλωμα» για τα ρωσικά ραντάρ στο Καλίνινγκραντ – ΧΑΡΤΗΣ

Τα δύο F-35A που επισκέφθηκαν χθες την Εσθονία προερχόμενα από την αεροπορική βάση Lakenheath στην Βρετανία δεν συνοδεύονταν μόνο από το “Quid 89”, το ιπτάμενο τάνκερ KC-135 που διέθεσε για την αποστολή αυτή η 100η Πτέρυγα Εναερίου Ανεφοδιασμού της αμερικανικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Aviationist, το ζευγάρι των F-35 (με χαρακτηριστικό κλήσης “Conan 01”) “συνόδευαν” πάνω από την Βαλτική και τρία κατασκοπευτικά αεροσκάφη, εκ των οποίων το ένα βρετανικό.

Ερασιτέχνες -με πολύ… επαγγελματικό εξοπλισμό παρακολούθησης αεροπορικών συχνοτήτων- και plane spotters εντόπισαν ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή από ένα αμερικανικό RC-135W Rivet Joint με χαρακτηριστικό κλήσης “Haiti 79” και ένα επίσης κατασκοπευτικό RC-135U Combat Sent (χαρακτηριστικό κλήσης “Spool 06”). Το Rivet Joint πετούσε σε απόσταση από το Ομπλάστ του Καλίνινγκραντ, όπου βρίσκονται μερικές από τις πιο ενεργές βάσεις των Ρώσων στην Βαλτική, ενώ το Combat Sent ακολούθησε πορεία πάνω από την Εσθονία, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την ρωσική ενδοχώρα.

Λίγο αργότερα, ένα RC-135W Airseeker της RAF (ένα από τα τρία πρώην αμερικανικά τάνκερ KC-135 που τροποποιήθηκαν σε κατασκοπευτικά Rivet Joint το 2011) έφθασε στην περιοχή προερχόμενο από την βάση Waddington. Τόσο τα αμερικανικά όσο και το βρετανικό αεροσκάφος διαθέτουν ό,τι τελειότερο από πλευράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την υποκλοπή σημάτων, συχνοτήτων και επικοινωνιών του αντιπάλου, εντοπίζοντας την θέση κινητών σταθμών, ραντάρ και πυροβολαρχιών αντιαεροπορικών πυραύλων στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ μπορούσαν να πετάξουν “ηλεκτρονικώς σιωπηλά”, τα αεροπλάνα είχαν αφήσει τους πομπούς ADS-B ανοικτούς, σαν να ήθελαν να γνωρίζουν οι Ρώσοι ότι βρίσκονταν στην περιοχή. Αεροσκάφη του τύπου επιχειρούν συχνά στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής πετώντας σε διεθνή εναέριο χώρο ανοικτά της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας. Ωστόσο η παρουσία τριών κατασκοπευτικών ταυτόχρονα και σε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους ενώ τα F-35 επισκέπτονταν την εσθονική βάση Αμαρι, δείχνει ότι τα Rivet Joint και το Combat Sent εστάλησαν με συγκεκριμένη αποστολή να μάθουν περισσότερα για τα ρωσικά ραντάρ που θα “έπιαναν” τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενεάς.