BALTOPS 2017: ΝΑΤΟϊκή επίδειξη ισχύος στην Βαλτική – ΦΩΤΟ

“Kυανές” και “Ερυθρές” δυνάμεις “συγκρούσθηκαν” όπως… προβλέπεται κατά την διάρκεια της BALTOPS 2017, της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής, προβαίνοντας με την ευκαιρία σε μια εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος προς τους αληθινούς “Κόκκινους” στα ανατολικά -που παρακολουθούσαν προσεκτικά. 

Στην άσκηση που διοργανώθηκε από την Διοίκηση STRIKFORNATO της Συμμαχίας και φιλοξένησε η Πολωνία, συμμετείχαν περισσότερα από 40 πολεμικά σκάφη διαφόρων τύπων και δυνάμεις από το Βέλγιο, την Δανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Λιθουανία, την Λετονία, την Νορβηγία, την Σουηδία, την Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία.

Πέραν των γυμνασίων στην θάλασσα, μια από τις κυριότερες φάσεις της άσκησης περιελάμβανε αποβατικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή Πολωνών, Αμερικανών Πεζοναυτών με αμφίβια ΑΑV-7 και αερόστρωμνα (χόβερκραφτ) τύπου LCAC του αμερικανικού Ναυτικού ενώ αεροπορική υποστήριξη παρείχαν βομβαρδιστικά B-52 και B-1B της USAF, γερμανικά μαχητικά Εurofighter και αμερικανικά V-22 Osprey.

Τον ρόλο των “κακών” έπαιξε ένας μηχανοκίνητος Λόχος της πολωνικής 7ης Ταξιαρχίας Παράκτιας Άμυνας. Η συγκεκριμένη άσκηση του ΝΑΤΟ διεξάγεται στην περιοχή της Βαλτικής από το 1972 -φυσικά χωρίς την συμμετοχή τότε των χωρών της Βαλτικής και την Πολωνία, εξέχον μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Με την διάλυση του Συμφώνου όμως και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, από το 1993 και μετά χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ προσκαλούνται να λάβουν μέρος.

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την BALTOPS 2017 στις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Wojciech Mazurkiewicz.