Μπαράζ συναντήσεων υψηλόβαθμων στελεχών κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ρωσίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης των αρχηγών κρατών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Σεργκέι κι εγώ θα βρούμε χρόνο να συναντηθούμε» δήλωσε ο Πομπέο αναφερόμενος στα σχέδια του να συναντήσει τον Λαβρόφ. «Προσπαθούμε να βρούμε κάθε πεδίο στο οποίο μπορεί να έχουμε κοινές προσεγγίσεις, στο οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Ρώσους», είπε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι υπήρξαν πολλά πεδία στα οποία η Μόσχα λειτουργούσε ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες και «για τα οποία τους θεωρούμε υπόλογους».

Η Ουάσιγκτον, μέσω του συμβούλου επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζόν Μπόλτον, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την απόφαση της Μόσχας να εφοδιάσει τη Συρία με αντιαεροπορικά συστήματα S-300, λέγοντας ότι αυτό συνιστά «σημαντική κλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, στην προσπάθεια της να στηρίξει την κυβέρνηση της Συρίας στον εμφύλιο πόλεμο.

Γι’αυτό μια συνάντηση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ με τον σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον ενδέχεται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι ο τόπος συνάντησης θα είναι η Ρωσία.

Πριν από ένα μήνα ο Πατρούσεφ και ο Μπόλτον είχαν συναντηθεί στην Γενεύη, όπου ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας είχε προσκαλέσει τον Αμερικανό ομόλογο του να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση τους στη Μόσχα ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ρωσίας.

Η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης δεν είχε ορισθεί τότε, αλλά την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα Τζον Χάντσμαν είχε δηλώσει ότι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με την ίδια σύνθεση θα πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ