Μπλόκο στις εξαγωγές όπλων από την Τουρκία στην Αίγυπτο

»Θύμα» των αλλαγών στην Αίγυπτο ενδέχεται να αποτελέσει η αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία επισημαίνει με άρθρο του ο κ. Mπουράκ Μπεκντίλ, στην Hurriyet Daily News.Και αυτό γιατί υπήρχαν συμφωνίες με την κυβέρνηση Μόρσι αλλά και δάνεια για Μη Επανδρωμενα Αεοσκαφη (UAV), περιπολικά,τεθωρακισμένα κλπ.

Όπως γράφει η εφημερίδα η τουρκική αμυντική βιομηχανία και οι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων έχουν διεισδύσει στην αναδυόμενη αγορά της Αιγύπτου από τα τέλη του 2011, ελπίζοντας στην υπογραφή πολλαπλών συμβάσεων, βάσει των άριστων πολιτικών σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου.

Στελέχη του τομέα προμηθειών παραδέχονται ότι με την ανατροπή του Προέδρου Morsi, ο οποίος διατηρούσε άριστες σχέσεις με την Άγκυρα, τα δεδομένα άλλαξαν και η Αίγυπτος εισήλθε σε μια νέα κατάσταση, γεγονός που ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στις συμβάσεις, δηλαδή φοβούνται ότι η κατασταση στο Κάιρο ενδέχεται ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον αυτών των συμφωνιών: «Είναι αλήθεια ότι οι καλές πολιτικές σχέσεις με την Αίγυπτο διευκόλυναν τις αμυντικές συμφωνίες» δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. «Ειλικρινά, δεν είμαι βέβαιος πώς θα προχωρήσει η κατάσταση, δεδομένων των συνθηκών».

Το Μάιο η Τουρκία χορήγησε στην Αίγυπτο δάνειο 250 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση κοινών αμυντικών προγραμμάτων. Το δάνειο, το πρώτο του είδους, αποσκοπούσε στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και των τουρκικών αμυντικών εξαγωγών στην Αίγυπτο. Νωρίτερα, η Αίγυπτος είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικού μη επανδρωμένου αεροχήματος μέσου ύψους πτήσης, μεγάλης αυτονομίας (MALE, Medium Altitude, Long Endurance), της κατασκευάστριας εταιρίας Aerospace Industries (TAI). Επίσης, κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Κάιρο τον περασμένο Νοέμβριο συζητήθηκε η πιθανή πώληση των 6 έως 10 αεροχημάτων ANKA στην Αίγυπτο, ενώ σε ξεχωριστή συμφωνία, η Άγκυρα έχει εγκρίνει την προμήθεια έξι ταχέων θαλάσσιων περιπολικών τύπου MRTP-20, των τουρκικών ναυπηγείων Yonca-Onuk. Με αυτή τη συμφωνία, τρία σκάφη θα κατασκευάζονταν στην Κωνσταντινούπολη και άλλα τρία στο ναυπηγείο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο κατόπιν τουρκικής άδειας.

Από το χώρο της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, στέλεχος δήλωσε ότι επιπλέον συμβάσεις με την Αίγυπτο ενδέχετο να περιλάβουν διάφορα μοντέλα τεθωρακισμένων οχημάτων, κορβέτες, αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης ενώ πιο μακροπρόθεσμα, θα περιλάμβαναν και επιθετικά ελικόπτερα που κατασκευάζει η Τουρκία σε συνεργασία με την ιταλικο-βρετανική AgustaWestland καθώς και ελικόπτερα γενικής χρήσης της TAI και της αμερικανικής Sikorsky.