Ερντογάν: Ανέβαλε το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αναβάλλει το προγραμματισμένο για τις 9 Μαΐου ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται έναν αξιωματούχο που γνωρίζει το ζήτημα, το ταξίδι θα καθυστερήσει «λόγω αλλαγής του προγράμματος του Ερντογάν».

Μέχρι τώρα, η τουρκική πλευρά είχε επιβεβαιώσει εδώ και μέρες το προγραμματισμένο ταξίδι του Τούρκου προέδρου, ωστόσο δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση από μεριάς Λευκού Οίκου.

Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαιώνει την είδηση στο Reuters και αναφέρει πως σύντομα θα οριστεί νέα ημερομηνία συνάντησης.

Eπίθεση Ερντογάν κατά Νετανιάχου και αιχμές κατά των ΗΠΑ 

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα και άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

«Οι σημερινοί Χίτλερ και Ναζί είναι δολοφόνοι που σκότωσαν περισσότερα από 15.000 παιδιά στη Γάζα. Ο Νετανιάχου, όπως και οι δολοφόνοι πριν από αυτόν, έγραψε το όνομά του επαίσχυντα στην ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας. Αυτό το μαύρο σημάδι που είχε κολλήσει στο μέτωπό του δεν ξεκολλούσε ό,τι κι αν έκανε», επανέλαβε ο Ερντογάν.

«Οι πρόγονοί μου υπηρέτησαν την Ιερουσαλήμ για 400 χρόνια. Η κληρονομιά τους δεν μπορεί να διαγραφεί», τόνισε εμφατικά.

«Η άνευ όρων στρατιωτική, διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν συμβάλλει στη λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα», είπε ο Ερντογάν σχετικά με τις ΗΠΑ και το βέτο που άσκησαν σε ψήφισμα του Σμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό.

«Ενώ 35 χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν βάναυσα στη Γάζα, η έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ είναι η σαφέστερη ένδειξη αυτού. Απορρίπτουμε τις υποκριτικές πολιτικές των δυτικών χωρών για το Παλαιστινιακό ζήτημα, οι οποίες τώρα μας κάνουν να χάσουμε την υπομονή μας», είπε.

«Το βέτο των ΗΠΑ για άλλη μια φορά έδειξε πόσο σωστή είναι η δήλωσή μας ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η σημερινή δομή που αφήνει τη μοίρα όλης της ανθρωπότητας στα καπρίτσια 5 χωρών».

Φωτογραφία αρχείου Reuters