BMP1 του Ελληνικου Στρατού σε άσκηση με πραγματικά πυρά – ΒΙΝΤΕΟ

 

Εντυπωσιακό ειναι το βίντεο του BMP 1 του Ελληνικού Στρατού με δίδυμο αντιεροπορικό πυροβόλο ZU 23-2 σε άσκηση με πραγματικά πυρά!


Το δίδυμο αντιαεροπορικό (A/A) πυροβόλο 23 χιλιοστών ZU-23 είναι Ρωσικής κατασκευής και χρησιμοποιείται από πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και η κατασκευή του από τις αρχές του 1960 επί Σοβιετικής Ένωσης ενώ σήμερα κατασκευάζεται σε εργοστάσια στη Ρωσία, Βουλγαρία, Πολωνία, Αίγυπτο και Κίνα.

Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε στη Σοβιετική Ένωση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας τη δεκεατία του 1950. Το ZU-23 σχεδιάστηκε για χαμηλή αντιαεροπορική άμυνα καθώς και άμυνα εδάφους/επιφανείας (αντιαρματική και κατά προσωπικού) με δραστικό βεληνεκές 2.5 χιλιομέτρων. Το 1955 η KBP παρουσίασε το Α/Α πυροβόλο ZU-1 και το δίδυμο αντιαεροπορικό (A/A) πυροβόλο ZU-14, το δεύτερο ήταν αυτό που πέρασε τις δοκιμές του Σοβιετικού Στρατού και έτσι ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του. Μερικά χρόνια αργότερα, τις αρχές της δεκαετίας του 1960 παρουσιάστηκε η βελτιωμένη έκδοση του, το ZU-23 που χρησιμοποιείται σε δεκάδες χώρες ακόμα και σήμερα (με μικρές αναβαθμίσεις). Ανάμεσα τους είναι και η Ελλάδα, μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στην Α/Α της άμυνα ένα τέτοιο οπλικό σύστημα. Οι άλλες χώρες της ΕΕ που διαθέτουν ZU-23 είναι οι: Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Ουγγαρία και Πολωνία. Σήμερα εργοστάσια παραγωγής του οπλικού συστήματος ZU-23 υπάρχουν στη Ρωσία, Βουλγαρία, Πολωνία, Αίγυπτο και Κίνα.

Πηγή: Wikipedia/@AegeanHawk