Βόμβα: Γιατί η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει τον κατακερματισμό της χώρας

Η συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για την επίλυση της διαμάχης για τη Συριακή πόλη Manbij θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εδαφική διαίρεση στη Συρία, αναφέρουν οι αναλυτές.

Με βάση τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, τα τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησαν περιπολίες στις παρυφές της Manbij στη βόρεια Συρία.

Οι παρατηρήσεις του κορυφαίου διπλωμάτη της Τουρκίας ανέφεραν ότι η Manbij θα παραδοθεί αργότερα στους ντόπιους και όχι στη συριακή κυβέρνηση την οποία θεωρεί η Άγκυρα ως παράνομη. «Το μοντέλο Manbij είναι ένα μοντέλο, το μοντέλο Manbij είναι σημαντικό για το μέλλον της Συρίας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu την Τρίτη. «Η περιοχή Manbij θα παραδοθεί στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της μετά την εκκαθάρισή της (τρομοκρατών)», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Κόνι, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο πανεπιστήμιο Kultur της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο Xinhua ότι η κίνηση Τουρκίας-ΗΠΑ στο Manbij θα προετοιμάσει το έδαφος για τη δημιουργία μιας περιοχής που θα ελέγχεται από μετριοπαθείς ομάδες Σουνιτών, οδηγώντας σε περαιτέρω εδαφική διαίρεση μέσα κατακερματισμένη από τον πόλεμο Συρία.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν πρόσφατα σαφές ότι δεν θα επέτρεπαν στον συριακό στρατό να ανακαταλάβει περιοχές προηγουμένως υπό κουρδικό έλεγχο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Manbij είναι μια αραβική πόλη και η κουρδική πολιτοφυλακή, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που η Άγκυρα βλέπει ως τρομοκρατική ομάδα, πρέπει να την αφήσουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη συμφωνία, θα οδηγήσουν το YPG να εγκαταλείψει την Manbij αφού προηγηθεί ο αφοπλισμός του και μετά την απομάκρυνσή του θα δημιουργηθεί ένα τοπικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται κυρίως από Άραβες.

Ο Cavusoglu δήλωσε ότι τα τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα θα διατηρούν από κοινού την ασφάλεια στην περιοχή Manbij μετά την αναχώρηση του YPG.

Η Τουρκία, έντονα δυσαρεστημένη για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις κουρδικές πολιτοφυλακές, δήλωσε ότι κάθε παρουσία δυνάμεων του YPG στη δυτική όχθη του Ευφράτη είναι μια κόκκινη γραμμή για την εθνική της ασφάλεια.

Ο τουρκικός στρατός ελέγχει σήμερα πάνω από 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στη βορειοδυτική Συρία κατά μήκος των συνόρων του.

Ο στρατός πήρε τον έλεγχο της περιοχής, η οποία συνορεύει με τον Manbij στα βόρεια και δυτικά, σε δύο χωριστές μεγάλες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του YPG και του Ισλαμικού Κράτους (IS) το 2016 και το 2017.

Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο παρελθόν ότι οι περιοχές που κατασχέθηκαν από το YPG και το IS θα παραδοθούν στους ντόπιους και όχι στη συριακή κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, τονίζοντας ότι ο Συριακός Πρόεδρος Bashar al-Assad δεν θα πρέπει να έχει θέση στο μέλλον της Συρίας.

Το Ισραήλ που είναι γνωστό ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την ιρανική παρουσία στη Συρία, έχει ξεκινήσει αρκετές φορές αεροπορικές επιδρομές εναντίον φερόμενων στόχων που συνδέονται με το Ιράν εκεί κατά το παρελθόν έτος.

Τόσο η Δαμασκός όσο και η Τεχεράνη, ένας άλλος ισχυρός σύμμαχος της Δαμασκού, αρνούνται την παρουσία οποιωνδήποτε ιρανικών στρατευμάτων ή στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, λέγοντας ότι μόνο ορισμένοι ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στη χώρα.

Πηγή: Xinhua