Βόρεια Κορέα: Αν δεν έχει φτιάξει διηπειρωτικό πύραυλο, τότε έχει φτάσει πολύ κοντά! – ΦΩΤΟ

του Αλέξανδρου Θεολόγου

Η Βόρεια Κορέα διατείνεται ότι μπορεί πλέον να πλήξει με πυραύλους της οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. Ρωσία και Κίνα ζητούν από την Πιόνγκγιάνγκ να “παγώσει” το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα, ζητώντας παράλληλα την ταυτόχρονη αναστολή των κοινών αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας που έχουν προγραμματισθεί.

Είναι όμως η Βόρεια Κορέα στρατηγική δύναμη και δη με πυρηνικές δυνατότητες; Ο πύραυλος Hwasong-14 που εκτόξευσε την… ημέρα της επετείου της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, αν δεν είναι όπως υποστηρίζει η Πιόνγκγιάνγκ διηπειρωτικός (ICBM) τότε σίγουρα η Βόρεια Κορέα είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει τέτοια όπλα. Το ύψος των 2.802 χλμ. που έφθασε και η απόσταση που διένυσε (933 χιλ. για 39 λεπτά πριν πλήξει στόχο στην Θάλασσα της Ιαπωνίας) δεν σημαίνει ότι ο πύραυλος φορέας είναι και αξιόπιστος.

Η αξιοπιστία είναι το ίδιο σημαντική με την δυνατότητα ενός διηπειρωτικού πυραύλου να φέρει οπλικό φορτίο, εκτιμούν ειδικοί. Τί είδους φορτίο θα έχει ο θρυλούμενος βορειοκορεατικός ICBM; Τί μέγεθος πολεμική κεφαλή θα φέρει; Έχουν επιλύσει οι Στρατηγικές Δυνάμεις της Β. Κορέας τα προβλήματα επανεισόδου στην γήϊνη ατμόσφαιρα μιας κεφαλής και μάλιστα πυρηνικής;

Διαβάστε επίσης: Πώς και γιατί η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει τα πυρηνικά της – Το κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιάνγκ
                               Βόρεια Κορέα: Ο ρόλος της Κίνας στο πυρηνικό παιχνίδι επιβίωσης του Κιμ Γιονγκ Ουν

Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα μέχρι στιγμής και το μόνο που έχουμε είναι οι θριαμβευτικοί ισχυρισμοί της Πιόνγκγιάνγκ. Ωστόσο η Βόρεια Κορέα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ακόμη και για τους πιο δύσπιστους.

Και θα συνεχίσει να κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ό,τι κι αν λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ και οι γειτονικές της χώρες. Ποιός όμως είναι ο πραγματικός στόχος του “Υπέρτατου Ηγέτη”; Κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο, ούτε καν ο Κιμ Γιόνγκ Ουν… Το πιθανότερο που επιδιώκει είναι οι διαπραγματεύσεις (κάποια στιγμή) αλλά από θέση ισχύος. Και αυτήν ακριβώς την διαπραγματευτική ισχύ του δίνουν οι διηπειρωτικοί πύραυλοι ICBM.

Από την πλευρά της, η Κίνα δεν δείχνει τόσο πρόθυμη να πιέσει τον απρόβλεπτο γείτονά της, στον βαθμό τουλάχιστον που θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τα… αλλεπάλληλα tweets του προέδρου Τραμπ. Τυχόν κατάρρευση του καθεστώτος της Πιόνγκγιάνγκ και αντικατάσταση του “Υπέρτατου Ηγέτη” με κάποιο φιλοδυτικό ή, ακόμη χειρότερα, φιλοαμερικανικό καθεστώς, θα έκανε την Κορεατική Χερσόνησο… αμερικανική.

Το -ακόμη- χειρότερο σενάριο για το Πεκίνο θα ήταν ένα κενό εξουσίας στην περιοχή, κάτι απλώς αδιανόητο. Για την Κίνα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πέραν της αστάθειας στην περιοχή, θα ωθούσε και κύματα Βορειοκορεατών προσφύγων στο έδαφός της και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί, ούτε ως σενάριο.