Βόρεια Κορέα: Βρέθηκε αυτός που θα σταματήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν

΄Ενας αναπάντεχος αντίπαλος χαλάει τα πυραυλικά σχέδια της Βόρειας Κορέας, η οποία σχεδιάζει να γιορτάσει με νέα εκτόξευση την επέτειο των 69 χρόνων από την ίδρυσή της. Όπως το συνηθίζει να γιορτάζει τις εθνικές επετείους της χώρας του με «φανταχτερό» τρόπο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται για ένα νέο σώου με εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, λένε οι πληροφορίες Αμερικανών, Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών.

΄Ομως αυτή τη φορά κάποιος μάλλον θα τον σταματήσει: ΄Ενας βασιλιάς – ο βασιλιάς ΄Ηλιος. Μια ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ηλιακή καταιγίδα που προβλέπεται για αύριο είναι πολύ πιθανό ότι θα σταματήσει τα σχέδια του Κιμ. Κι αυτό γιατί αν εκτοξευτεί πύραυλος κατά την διάρκεια της καταιγίδας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει σημαντικά δεδομένα με αποτέλεσμα ακόμη και εκτροπή από την πορεία του και καταστροφή του.

Παρά το γεγονός ότι οι πύραυλοι φέρουν ισχυρή προστασία κατά της ακτινοβολίας, μια ηλιακή καταιγίδα μπορεί να τους «αποπροσανατολίσει» και να τους καταστρέψει. Ο Lance Gatling, σύμβουλος αεροδιαστημικής της εταιρείας Nexial Reasearch του Τόκιο, λέει ότι πιθανώς ο Κιμ Γιόνγκ Ουν να μην τολμήσει να προχωρήσει σε εκτόξευση αύριο λόγω της ηλιακής καταιγίδας, αλλά ο ίδιος, όπως και άλλοι επιστήμονες στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτιμούν να… το ρισκάρει, ώστε αυτοί να μελετήσουν τις δυνατότητες του πυραυλικού του προγράμματος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας περιμένει να γίνει η εκτόξευση ενώ όλος ο κόσμος ελπίζει ο Κιμ να βρει έναν πιο ειρηνικό τρόπο να γιορτάσει και όχι παίζοντας με πυραύλους. Κάτι όπως αυτό που έκανε το 2015, όταν… άλλαξε την ώρα της χώρας του πηγαίνοντας τα ωρολόγια μισή ώρα πίσω, για να διαφοροποιηθεί από την «αποικιοκρατική» ώρα της Ιαπωνίας!

Α. Θ