Βόρεια Κορέα: Γιατί η τελευταία επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ ήταν διαφορετική

Ώρες μετά τις απειλές από το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ ότι θα προβεί σε δοκιμή υδρογονοβόμβας πάνω από τον Ειρηνικό, αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β Lancer που είχαν απογειωθεί από το Γκουάμ πέταξαν, συνοδευόμενα από μαχητικά F-15C από την Οκινάουα, σε διεθνή εναέριο χώρο ανατολικώς της Βόρειας Κορέας. Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά Β-1Β προβαίνουν σε επίδειξη δύναμης στην Κορεατική Χερσόνησο, μεσούσης της έντασης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας. Όμως αυτή την φορά, ήταν διαφορετικά για τέσσερις λόγους:

1. Ήταν η πρώτη φορά που αμερικανικό βομβαρδιστικό ή μαχητικό πετούσε ανοικτά των βορειοκορεατικών ακτών τόσο βόρεια της Αποστρατικοποιημένης Ζώνης (DMZ) η οποία χωρίζει τα δύο κορεατική κράτη.

2. Αντίθετα με τις προηγούμενες πτήσεις επίδειξης ισχύος, η τελευταία έξοδος πραγματοποιήθηκε νύχτα -κάτι που σημαίνει ότι το μήνυμα ήταν διαφορετικό από μια πτήση που θα έδινε απλώς ευκαιρία για μερικές ωραίες φωτογραφίες για τον Τύπο.

3. Κανένα συμμαχικό αεροσκάφος δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη αποστολή, σε αντίθεση με τις προηγούμενες όπου τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνοδεύοντο από νοτιοκορεατικά μαχητικά ή αεροσκάφη της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας (JASDF).

4. Η εν λόγω αποστολή ήταν αποκλειστικά “υπόθεση” της αμερικανικής Αεροπορίας. Αυτή τη φορά δεν συμμετείχαν F-35B του Σώματος Πεζοναυτών που σταθμεύουν στην Ιαπωνία ενώ στις προηγούμενες “επιδείξεις” αποτελούσαν μέρος του “πακέτου”.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Ρι Γιονγ, δήλωσε σήμερα ότι από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στη χώρα του, η Πιονγκιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίμετρα, όπως την κατάρριψη αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, ακόμη και αν αυτά δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της Βόρειας Κορέας.

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ότι ήταν οι ΗΠΑ που πρώτη κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στην χώρα μας», τόνισε ο Ρι σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη. «Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας.