Βόρεια Κορέα – ΗΠΑ: Οι πρώτες αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας

Πρώτη Δημοσίευση: 2018-06-12 13:25:47
Τελευταία Ενημέρωση: 2018-06-12 13:53:47

Με την ολοκλήρωση της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, άρχισαν να καταγράφονται και οι πρώτες αντιδράσεις από τα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας. Το κλίμα που φαίνεται να επικρατεί είναι αυτό τις συγκρατημένης αισιοδοξίας.
 

Ρωσία:

H Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που υπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά «η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία–να εργαστεί δηλαδή προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου–και ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία, είπε ο ίδιος.

Γαλλία:

Το έγγραφο που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το οποίο προβλέπει «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατκής χερσονήσου» είναι ένα «σημαντικό βήμα», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP, αναφερόμενη στην ιστορική συνάντηση κορυφής του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη, έπειτα από δεκαετίες εντάσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε.

Κίνα:

Η Κίνα άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρεια Κορέας, εάν η χώρα σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκαν να εργαστούν προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Η Κίνα έχει προσυπογράψει τις κλιμακούμενα αυστηρές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της απομονωμένης γειτονικής της χώρας ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, αλλά ανέκαθεν υποστήριζε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από συνομιλίες για μια πολιτική επίλυση.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και διπλωματικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας, παρά την οργή της για την εκτόξευση απειλών από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας στο Πεκίνο μετά την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τον Τραμπ και τον Κιμ στο τέλος της ιστορικής τους συνάντησης στη Σιγκαπούρη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα ανέκαθεν τηρούσε αυστηρά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα.

Ιαπωνία:

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη χαρακτηρίζοντάς την ένα πρώτο βήμα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Το θεωρούμε ένα βήμα για μια συνολική λύση», είπε ο Άμπε από το Τόκιο.

Η Ιαπωνία επιθυμεί να συμφωνήσει η Βόρεια Κορέα σε μια συνολική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση. Στο κοινό τους ανακοινωθέν ο Κιμ δεσμεύεται η Βόρεια Κορέα «να εργαστεί προς την απόλυτη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Ο Άμπε πρόσθεσε ότι «θα ήθελε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο (Τραμπ) επειδή έθεσε το ζήτημα των απαγωγών» αναφερόμενος στο αίτημα της Ιαπωνίας να απελευθερώσει η Πιονγκγιάνγκ και τους υπόλοιπους ιάπωνες πολίτες κρατούμενους που έχουν απαχθεί από βορειοκορεάτες πράκτορες.

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο θεωρεί ότι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία, παρότι η καταστροφή των πυρηνικών όπλων δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

«Υπάρχουν πολλά βήματα για την αποπυρηνικοποίηση. Η απόλυτη καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί δεκαετίες. Ωστόσο, η καταστροφή των πυρηνικών όπλων και ο παροπλισμός των αντίστοιχων πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πολύ χρόνο», δήλωσε ο ιάπωνας ΥΠΕΞ ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK.

Νότια Κορέα:

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δεσμεύθηκε σήμερα να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία με τη Βόρεια Κορέα, χαιρετίζοντας την απόφαση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να πραγματοποιήσει μια συνάντηση κορυφής με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Σιγκαπούρη.

«Αφήνοντας πίσω τις σκοτεινές ημέρες του πολέμου και της σύγκρουσης, θα γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο ειρήνης και συνεργασίας», αναφέρει ο Μουν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Θα είμαστε εκεί μαζί για να κάνουμε τη διαδρομή μαζί με τη Βόρεια Κορέα».

Ιράν:

Το Ιράν προειδοποίησε τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να μην εμπιστεύεται τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο είπε ότι θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία τους για την αποπυρηνικοποίηση μέσα σε διάστημα ωρών.

«Δεν ξέρουμε με τι είδους άνθρωπο διαπραγματεύεται ο βορειοκορεάτης ηγέτης. Δεν είναι σαφές ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία πριν προλάβει να επιστρέψει στην πατρίδα του», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπαγέρ Νομπάχτ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.