Βόρεια Κορέα: Νέες πυραυλικές δοκιμές με μπαράζ βλημάτων εδάφους-επιφανείας

Αυτή τη φορά ειδικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι πύραυλοι που εκτόξευσαν οι Βορειοκορεάτες ήταν βλήματα “cruise κατά στόχων επιφανείας” μικρού βεληνεκούς. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του Στρατού της Ν. Κορέας, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από βάση κοντά στην πόλη Wonsan στην ανατολική ακτή της χώρας και διήνυσαν περίπου 200 χλμ (125 μίλια) πριν καταλήξουν στην θάλασσα.

Τα βλήματα cruise εναντίον πλοίων είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι που ταξιδεύουν προς τον στόχο τους σε ελάχιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί ο ακριβής τύπος τους αλλά το 2012 η Β. Κορέα είχε επιδείξει κατά την διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης ενώπιον του “Υπέρτατου Ηγέτη” Κιμ Γιονγκ Ουν αρκετά όπλα αυτής της κατηγορίας γνωστά ως «Styx».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Βόρειος Κορέα πρέπει να έχει δοκιμάσει στο παρελθόν πυραύλους εδάφους-επιφανείας χωρίς όμως επιτυχία. Συγκριτικά με τις προηγούμενες πυραυλικές δοκιμές, η σημερινή -η τέταρτη σε διάστημα ενός μηνός- είχε περισσότερο “αμυντικό χαρακτήρα” ενώ τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν αποκλείεται να ανήκαν σε έναν νέο τύπο πυραύλων εδάφους-επιφανείας τετραπλών κανίστρων εκτόξευσης, εκτιμά ο Κιμ Ντονγκ-γιουμπ, στρατιωτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Kyungnam της Σεούλ.

Οι νέες εκτοξεύσεις έρχονται σε μια στιγμή που η νοτιοκορεατική κυβέρνηση καθυστερεί την ανάπτυξη των αμερικανικών αντιβαλλιστικών συστημάτων THAAD στο έδαφός της ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης “θέλει να δείξει ότι έχει την δυνατότητα πλήγματος κατά μεγάλου πολεμικού πλοίου”, εκτιμά ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού Στρατού. Είναι ενδιαφέρον ότι η σημερινή κίνηση της Πιόνγκγιάνγκ γίνεται μόλις λίγες ώρες μετά την δήλωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ Αντιναυάρχου Τζέιμς Σύρινγκ σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ότι, δεδομένης της προόδου που έχει δείξει η Βόρειος Κορέα με τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες πυραυλικές δοκιμές της, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να θεωρούν ότι βρίσκονται εντός εμβελείας ενός βορειοκορεατικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)».

Η Βόρεια Κορέα συνιστά μια πιο σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ σε επίπεδο βαλλιστικών πυραύλων απ’ ότι το Ιράν, υποστήριξε στην κατάθεσή του, τονίζοντας ότι η διαφορά είναι απόρροια των δοκιμών εμβέλειας και δυνατοτήτων των πυραύλων που έχει πραγματοποιήσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ τους τελευταίους έξι με οκτώ μήνες. “Οφείλω να είμαι πολύ προσεκτικός εδώ (όμως) θεωρώ ότι η διαφορά της απειλής του Ιράν εν σχέσει με την Β. Κορέα είναι σαν την ημέρα με την νύκτα” είπε χαρακτηριστικά.