Βουλγαρία: Εκσυγχρονισμός των MiG-29, από την Πολωνία

Στην Πολωνία απευθύνεται η Βουλγαρία για τον εκσυγχρονισμό εννεά, από το σύνολο των δέκα εννέα μαχητικών αεροσκαφών ρωσικής προέλευσης MiG-29, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νικολάι Νέντσεφ.

Για τις επισκευές των κινητήρων των αεροσκαφών, η Πολωνία έδωσε τιμές φθηνότερες, κατά 1,2 λέβα (1 ευρώ = 1,96 λέβα), από τις αντίστοιχες ρωσικές προσφορές. Παράλληλα, η Πολωνία προσφέρει μία ουσιαστική επιλογή για την πληρωμή του κόστους επισκευής σε δόσεις, ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιτήρησης του εναέριου χώρου της, εξαιτίας της παλαιότητας των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει, καθώς προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα μαχητικά που βρίσκονται σε υπηρεσία θα μπορούν να είναι επιχειρησιακά μέχρι τα μέσα του 2016, ενώ θα αντικατασταθούν από τα εκσυγχρονισμένα MiG-29.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα των βουλγαρικών μαχητικών είναι, επίσης, η παλαιότητα των συστημάτων πλοήγησης και αποκωδικοποιημένης αναγνώρισης φίλου, ή εχθρού, που χρησιμοποιούν, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επιχειρησιακή συμβατότητά τους, με τα αντίστοιχα που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ.