Βρετανία: Δεν έχει λήξει η υπόθεση των ομήρων στην Αλγερία

Δεν εχει λήξει η υπόθεση των ομήρων λέει η Βρετανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας θεωρεί ότι η υπόθεση της σύλληψης ομήρων από ένοπλους ισλαμιστές και της επέμβασης των στρατιωτικών δυνάμεων της Αλγερίας στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη νότια Σαχάρα δεν έχει λήξει.

«Το τρομοκρατικό συμβάν συνεχίζει να εξελίσσεται» και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει νέας συνεδρίασης υπουργών και αξιωματούχων ασφαλείας για τη διαχείριση της κρίσης σήμερα στο Λονδίνο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φόρειν Οφις.

Οι Γάλλοι ομηροι

Οι γαλλικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με δύο Γάλλους που κατάφεραν να διαφύγουν από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, όπου ισλαμιστές αντάρτες τους κρατούσαν ομήρους μαζί με εκατοντάδες άλλους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

«Είχαμε νέα από τους δύο που επέστρεψαν», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, χωρίς να διευκρινίσει αν οι δύο άντρες έχουν επιστρέψει στη Γαλλία.

Ο Βαλς είπε ακόμα πως οι γαλλικές αρχές δεν έχουν πληροφορίες για άλλους δύο Γάλλους που πιστεύεται ότι κρατούνταν όμηροι.

«Οσο για τους άλλους δύο, αν υπάρχουν άλλοι δύο…ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες εντός του πρωινού», τόνισε και πρόσθεσε πως υπήρχαν πολύ λίγοι Γάλλοι στις εγκαταστάσεις αυτές, που βρίσκονται σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων νότια του Αλγερίου.

Αντίποινα για την γαλλικη επέμβαση στο Μαλι;

Σύμφωνα με το αλγερινό επίσημο πρακτορείο APS, στη διάρκεια της επιχείρησης, οι στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχο τους μόνο το «κεντρικό σημείο» των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονταν οι περισσότεροι όμηροι. Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως οι εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι περικυκλωμένες από τον στρατό.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Επικοινωνίας της Αλγερίας Μοχάμεντ Σαΐντ είχε ανακοινώσει πως η στρατιωτική επιχείρηση επέτρεψε να «ελευθερωθούν μέχρι τώρα αρκετοί όμηροι, Αλγερινοί και ξένοι. Ο ίδιος δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία, είπε μόνο πως «δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες» προσθέτοντας όμως οτι «Μεγάλος αριθμός τρομοκρατών που προσπάθησε να διαφύγει σε γειτονική χώρα εξουδετερώθηκε».

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες των αλγερινών αρχών, οι ισλαμιστές προέρχονταν από τη γειτονική Λιβύη.

Οι δυτικές πρωτεύουσες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την τύχη των πολιτών τους που κρατούνταν όμηροι, ως αντίποινα για τη γαλλική επέμβαση στο Μαλί, από ομάδα ισλαμιστών, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

«Νομίζω πως πρέπει να προετοιμαστούμε για άσχημα νέα», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Καταδικάζουν τον βαρύ απολογισμό Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ιταλία

Ωστόσο οι χώρες πολίτες των οποίων βρίσκονταν όμηροι μαζί με δεκάδες Αλγερινούς σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία καταδίκασαν σήμερα τον βαρύ απολογισμό της επιχείρησης των αλγερινών δυνάμεων εναντίον των ισλαμιστών απαγωγέων.

Από την πλευρά του ο αλγερινός υπουργός δικαιολόγησε την στρατιωτική επιχείρηση λέγοντας πως οι αρχές του Αλγερίου προσπάθησαν να βρουν ειρηνική λύση, αλλά «οι βαριά οπλισμένοι ισλαμιστές ήθελαν να διαφύγουν σε άλλη χώρα παίρνοντας μαζί τους ξένους ομήρους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο APS, 600 Αλγερινοί απελευθερώθηκαν, αλλά από τους ξένους ομήρους μόνο ένας Γάλλος, δύο Βρετανοί και ένας Κενυάτης. Εκπρόσωπος των ισλαμιστών τόνισε ότι 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση: 34 όμηροι και 15 απαγωγείς.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως τρεις από τους 17 ιάπωνες πολίτες που κρατούνταν όμηροι είναι ασφαλείς. Η ιαπωνική εταιρία JGC ενημέρωσε για την τύχη των υπαλλήλων της που βρίσκονταν στις αλγερινές εγκαταστάσεις την κυβέρνηση του Τόκιο, χωρίς να διευκρινίσει αν οι τρεις Ιάπωνες απελευθερώθηκαν ή είχαν καταφέρει να διαφύγουν νωρίτερα.

Για την τύχη των άλλων 14 οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. «Σώος και αβλαβής» είναι ένας Ιρλανδός που βρισκόταν στο εργοστάσιο, ανακοίνωσαν οι ιρλανδικές αρχές.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανακοίνωσε πως περίπου είκοσι πολίτες εργάζονταν στο ‘Αιν Αμένας και από αυτούς ένα κατάφεραν να διαφύγει πριν την επιχείρηση του αλγερινού στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

34 όμηροι, 14 απαγωγείς νεκροί από επέμβαση των Αλγερινών Ενόπλων Δυνάμεων

Αλγερία: Οι απαγωγείς και τρεις όμηροι ζητούν να απομακρυνθούν τα αλγερινά στρατεύματα