Βρετανία: Η χώρα πρέπει να ενδυναμωθεί στρατιωτικά

Η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να δικαιολογήσει το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου ως στρατιωτική δύναμη «πρώτης βαθμίδας», προκαλώντας αναστάτωση στο αμυντικό ίδρυμα της χώρας μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την μεγάλη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρουν οι Financial Times.

Η Downing Street αναγκάστηκε να απορρίπτει ισχυρισμούς ότι η πρωθυπουργός είχε θέσει υπό αμφισβήτηση την θέση της Βρετανίας ως στρατιωτικής δύναμης «πρώτης βαθμίδας».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, η κ. May είπε στον κ. Williamson ότι το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να επανεξετάσει τις δυνατότητες που χρειάζεται για να γίνει πιο σύγχρονη στρατιωτική δύναμη και ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών να δικαιολογήσει το ρόλο της Βρετανίας μια στρατιωτική δύναμη «πρώτης βαθμίδας».

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: “Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τη δύναμή
των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και την ικανότητά τους να αποτρέψουν και, όπου χρειάζεται, να επικρατήσουν των απειλών που αντιμετωπίζουμε”.

Ο υπουργός Άμυνας αγωνίστηκε για περισσότερα μετρητά για τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς το Υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους μέχρι 20 δις £ κατά την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το NHS είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ενώ η Βρετανία εκπλήρωσε το στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, είπε ότι και οι άλλοι σύμμαχοι πρέπει να κάνουν περισσότερα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να περιμένουμε από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ να συνεχίσουν να επιβαρύνονται για την ευρωπαϊκή άμυνα επ ‘αόριστον, ούτε μπορούμε να περιμένουμε από την αμερικανική υπομονή να διαρκέσει για πάντα”.

Πηγή: Reuters