Βρετανία : Νέος «Ψυχρός Πόλεμος» με υποβρύχια στην Αρκτική – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Gavin Williamson ανακοίνωσε σήμερα μια νέα αμυντική στρατηγική για την Αρκτική, αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες ευκαιρίες και απειλές που παρουσιάζει η περιοχή.

Η στρατηγική σκοπέυει να στρέψει την προσοχή και τις βλέψεις του Υπουργείου Άμυνας στην περιοχή της Αρκτικής, υπογραμμίζοντας τις τρέχουσες δεσμεύσεις στην περιοχή και τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ο Υπουργός Άμυνας Gavin Williamson δήλωσε πως καθώς ο πάγος λιώνει και εμφανίζονται νέες οδοί ναυτιλίας, η σημασία της περιοχής του Βορρά και της Αρκτικής αυξάνεται.

Η Ρωσία, με περισσότερα υποβρύχια που λειτουργούν κάτω από τους πάγους και τις φιλοδοξίες να χτίσουν πάνω από 100 εγκαταστάσεις στην Αρκτική, την ίδια στιγμή που επιδιώκουν να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις, οδηγούν την βρετανική πλευρά στο να προετοιμαστεί.

Η αλλαγή του φυσικού περιβάλλοντος στην Αρκτική προκαλεί μια αλλαγή στο περιβάλλον ασφάλειας και, καθώς η περιοχή γίνεται πιο προσιτή, σημειώθηκε αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας. Η νέα Αμυντική Στρατηγική για την Αρκτική θα φέρει την περιοχή σε κεντρικό σημείο για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επί του παρόντος, οι Πεζοναύτες διεξάγουν εκπαίδευση σε ψυχρές καιρικές συνθήκες στη Νορβηγία σε ετήσια βάση, με περίπου 800 πεζοναύτες να αναπτυχθούν το 2019 και στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την Αρκτική,η εκπαίδευσή τους θα γίνεται σε συνεργασία με τη Νορβηγία που αποτελεί σημαντικό και στρατηγικό σύμμαχο.

Επίσης, τέσσερα Typhoon της RAF θα περιπολούν για πρώτη φορά τον ισλανδικό ουρανό. Αυτό θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους για την αποτροπή των εναέριων απειλών κατά της ευρω-ατλαντικής ασφάλειας.

Η αποστολή θα παρέχει επίσης στην RAF μοναδικές ευκαιρίες για να δοκιμάσει τις δεξιότητές της σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Το 2020 θα αυξηθούν επίσης και οι επιχειρησιακές δεσμεύσεις στην περιοχή με την εισαγωγή νέων αεροσκαφών P-8 Poseidon, που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση μιας σειράς εντατικών απειλών, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της υποβρύχιας δραστηριότητας στην Αρκτική.

Αυτή η αυξημένη υποβρύχια δραστηριότητα αποτελεί μια νέα απειλή και είναι κάτι που το Βασιλικό Ναυτικό είναι έτοιμο να πολεμήσει.

Το 2018, ένα υποβρύχιο βασιλικού ναυτικού έλαβε μέρος στο ICEX με το Ναυτικό των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια και ως μέρος της νέας αμυντικής στρατηγικής της Αρκτικής, το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει σε τακτικές υποβρύχιες ασκήσεις στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

Δείτε βίντεο από την άσκηση ICEX που έγινε απο κοινού με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ :


 

Πηγή : GOV.uk