Βρετανία: Το Εκουαδόρ θέτει την ασφάλεια του Ασάνζ ως όρο για να αποχωρήσει από την πρεσβεία

Η ασφάλεια του αυστραλού δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ τίθεται ως όρος από το Εκουαδόρ προκειμένου να του ζητήσει να αποχωρήσει από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο και να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές.

Η στιγμή που θα αποχωρήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο είναι πιθανόν να πλησιάζει. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, σε συνέντευξή του, δήλωσε δημόσια ότι ο όρος που θέτει η χώρα του για να δείξει την πόρτα της εξόδου στον αυστραλό δημοσιογράοφο, είναι η Βρετανία να δεσμευτεί για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με τον Μορένο, οι αρχές της χώρρας του βρίσκονται σε συνεργασία με τους δικηγόρους του Τζούλιαν Ασάνζ ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα διαφυλάττει την ασφάλεια του ιδρυτή των Wikileaks «όπως ορίζουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Σε περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία, με χαρά ζητήσουμε από τον κ. Ασάνζ να αποχωρήσει από την πρεσβεία και να παραδοθεί για τη νομική έρευνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λένιν Μορένο στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι NTN24.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Μορένο είχε δηλώσει ότι ο Ασάνζ θα πρέπει να φύγει από τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο από το 2012 φοβάται ότι σε περίπτωση που παραδοθεί στις βρετανικές αρχές θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα δικαστεί για τη δημοσιοποίηση αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Πηγή: Sputnik