Βρετανία: Το σχέδιο του Κάμερον στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) θα θέσει σε εφαρμογή τη στρατηγική του για να αντιμετωπίσει την τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Κάμερον βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσει με τον Πρόεδρο Ολάντ ενώ ταυτόχρονα ο Πούτιν θα μεταβεί στο Ιράν για να συζητήσει τη γενικότερη κρίση. Ο Ολάντ μετά την συνάντηση με τον κάμερον θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ όπου θα συζητήσει με τον Ομπάμα στον οποίο και θα προτείνει να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον του ISIL.

Την Κυριακή, ο Τζόρτζ Όσμπορν (George Osborne) αποκάλυψε τα πλάνα για την αγορά 138 αεροσκαφών τύπου στέλθ. Ωστόσο, αξιωματικοί του στρατού προτείνουν στον Κάμερον οι επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατών του ISIL να γίνουν στο έδαφος.

Γράφοντας στη Telegraph, ο Lord Dannatt, εκπρόσωπος του Υπουργείο Άμυνας, προτρέπει τους Σύριους πρόσφυγες να οργανωθούν και να επιτεθούν εναντίον του ISIL.“Θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να εκπαιδευτούν στρατιωτικά, με τη βοήθειά μας, για να πολεμήσουν για τα χωριά και τις πόλεις τους. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά πρέπει να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία του ISIL», δήλωσε και προσέθεσε ότι “η επιτυχία του στρατού δεν θα έρθει μόνο απο τις αεροπορικές επιθέσεις αλλά και απο επιθέσεις στο έδαφος. Επιπρόσθετα, ο Liam Fox δήλωσε ότι η εικόνα της Βρετανίας μπορεί να “τραυματιστεί” αν δεν συμμετέχουν στις επιθέσεις κατά της Συρίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, βρετανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι τα σχέδια για την RAF ειναι να ενταχθούν σε μια νέα επίθεση ετσι ώστε να «κλείσουν» τα «σύνορα»  του ISIL με την Τουρκία μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Ο στόχος θα είναι να εμποδίσουν ξένους μαχητές που ταξιδεύουν απο και προς το συριακό έδαφος της οργάνωσης.
Εάν εγκριθεί από τους βουλευτές στην ψηφοφορία οι βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις θα έχουν στόχο μια έκταση 60 μιλίων από τα σύνορα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις κινήσεις των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδας Telegraph οι υπουργοί ειναι υπο την πίεση των Αμερικανών και Γάλλων συμμάχων τους για να ενταχθούν στην επίθεση κατα του ISIL στη Συρία. Οι πυραυλοι υψηλής ακρίβειας τύπου Brimstone της RAF ειναι πολύτιμοι για την πιο ακριβή στόχευση των οχημάτων των τρομοκρατών, και επιπλέον η μακρά ιστορία της Βρετανίας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ θεωρείται επίσης πολύτιμη.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, πρόκειται να στείλει μέσα στην εβδομάδα το πλάνο του σχετικά με την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, το οποίο περιλαμβάνει:

Η RAF βομβαρδίζει στόχους του Isil στο εσωτερικό του Ιράκ για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά σύμφωνα με τον Κάμερον μια νέα κοινοβουλευτική ψηφοφορία, απαιτείται προτού μπορέσει να διατάξει νέες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατα του ISIL.
Βασικό καθήκον του Κάμερον είναι να πείσει τους βουλευτές του Εργατικού Κομματος να ενταχθούν κατά του αρχηγού τους Τζέρεμι Κόρμπιν (Jeremy Corbyn), ο οποίος προειδοποίησε και πάλι ότι η Βρετανία δεν πρέπει να κάνει «το ίδιο λάθος» στη Συρία, όπως είχε κάνει στο Ιράκ.

Διαβάστε: Βρετανία: Ο Κόρμπιν κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις για ανάμειξη στην πολιτική

Ο κ Κόρμπιν υποσχέθηκε να «εξετάσει» την υπόθεση του κ Κάμερον για στρατιωτικά πλήγματα σε στόχους του Isil στη Συρία.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση «δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εξωτερική παρέμβαση, παρόλο που η διεθνής κοινότητα έχει να παίξει ενα σημανικό ρόλο». Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό στην δεδομένη στιγμή να μην παρασύρθούμε σε μια απάντηση που θα τροφοδοτήσει ενα κύκλο βίας και μίσους.»

Πηγή – Telegraph
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert.gr