Brexit: Ανένδοτη η Κομισιόν – Επιμένει στη λύση του backstop

Η Κομισιόν δεν αλλάζει στάση για το brexit και επιμένει στη λύση του backstop για τα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την ενιαία αγορά.

Το backstop σύμφωνα με την Κομισιόν προβλέπει ως ύστατη λύση την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Δουβλίνο αναφορικά με την οργάνωση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά η εφαρμογή τέτοιων ελέγχων θα προκαλέσει αναπόφευκτα «δυσλειτουργίες», δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μία ευρωπαϊκή πηγή επέμεινε ότι η ρήτρα του backstop είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες μετά το Brexit, ενώ η Κομισιόν προειδοποιεί πως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία στις 13 Οκτωβρίου.

«Ο λίγος χρόνος που μένει και η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, στην οποία ζητείται από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και να μην βασίζονται στην υπόθεση μίας τρίτης παράτασης, κατόπιν αιτήματος του Λονδίνου.

Πηγή: Newsit