Βουλγαρία: Εθνικό πένθος για τα 15 θύματα της έκρηξης

Εθνικό πένθος κήρυξε για αύριο, Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας με αφορμή την έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στο χωριό Γκόρνι Λομ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

“Δυστυχώς όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από τις ειδικές ομάδες που βρίσκονται στον τόπο του δυστυχήματος αφήνουν λίγα περιθώρια για τον εντοπισμό επιζώντων” αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου. Η έκρηξη στο εργοστάσιο “Μιτζχούρ” είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανδρών και δύο γυναικών, ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Πυρασφάλειας, Νικολάι Νικόλοφ δήλωσε ότι οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων εξανεμίστηκαν.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Γκεόργκι Μπλιζάνσκι, ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα και αύριο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των εργατών και τα μέλη της διοίκησης του εργοστασίου που επίσημα αγνοούνται, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί, καθώς στον τόπο της έκρηξης δεν έχουν καταγραφεί σημάδια ζωής.

Από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε χθες στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) ισοπεδώθηκαν δύο κτίρια του εργοστασίου, στο οποίο κατασκευάζονταν εκρηκτικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς και δημιουργήθηκαν δύο τεράστιοι κρατήρες.

“Πρόκειται για τεράστια τραγωδία, τα πάντα καταστράφηκαν, ακόμη και το καταφύγιο στο οποίο οι εργάτες έπρεπε να κρυφτούν”

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο και μέλη των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων με ειδικό εξοπλισμό, με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και ρομπότ διεξάγουν έρευνες στο χώρο και εξουδετερώνουν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

“Πρόκειται για τεράστια τραγωδία, τα πάντα καταστράφηκαν, ακόμη και το καταφύγιο στο οποίο οι εργάτες έπρεπε να κρυφτούν” είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιορντάν Μπακάλοφ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στον τόπο της έκρηξης.

Ομάδα τεσσάρων ειδικών εισήλθε στο εργοστάσιο με ειδικό εξοπλισμό, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Γιορντάν Χριστόσκοφ. Αρχικά οι βουλγαρικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα πλησιάσουν την περιοχή σωστικά συνεργεία, αν δεν παρέλθουν 24 ώρες από την τελευταία έκρηξη.

Ο Βουλγαρικός Ερυθρός Σταυρός απέστειλε στο χωριό Γκόρνι Λομ ομάδα 10 ψυχολόγων για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συγγενείς των θυμάτων.

Με εντολή του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος συντονίζει τις έρευνες βρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας ανακριτές της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών.

Σύμφωνα με το BBC, στο εργοστάσιο είχαν σημειωθεί ατυχήματα το 2007 και το 2010 με πολλούς τραυματίες.

Το πολύνεκρο δυστύχημα σημειώνεται τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα που θα διεξαχθούν στις 5 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, REUTERS


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλγαρία: Πολύνεκρη τραγωδία σε εργοστάσιο πυρομαχικών

Εγκαινιάστηκε κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία

Έκρηξη σε στρατιωτικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας